Prostreno.cz

Chuť potravin má velký vliv na vaše zdraví

V dnešní uspěchané době a velmi rychlému životnímu tempu se stále více z nás navrací zpět ke kořenům, nebo chcete-li k pramenům. Tradiční čínská medicína se věnuje našemu tělu komplexně. Tzn. neřeší pouze důsledek, ale cíleně se zaměřuje na příčinu. Funguje na dokonalé znalosti všech orgánových drah v našem organismu. Z pohledu tradiční čínské medicíny je také velice důležité správné stravování a využití důležitých potravin z hlediska jejich účinků na zdraví.

Čínská dietetika rozlišuje u pokrmů pět chutí a účinků, podle kterých jsou pokrmy doporučovány na posílení různých funkcí v těle. Zatímco ve vyspělých civilizacích někteří lidé před každým jídlem propočítávají, kolik strava dodá energie, dokonce i jak dlouho budou muset vyvíjet sportovní aktivity, aby přijatou energii spálili, na Východě se naopak poručuje konzumace vysoce energeticky hodnotných jídel.

Vysvětlení je snadné: ve východních učeních se potraviny neposuzují podle množství jejich jednotlivých součástí jako jsou kalorie, tuky, a vitaminy, ale na základě jejich kvality, jež se vyjadřuje energií čchi, která nemá s kaloriemi nic společného.

Zejména pro lidi, kteří bojují s nadváhou je nejlepší zapomenout na kalorie a s nimi spojené úmorné a stresující přepočítávání energie pokrmu. Vhodné je naopak přijímat dostatek přirozených zdravých potravin s vysokou čchi energií. Dlouhodobé stravování podle uvedeného návodu zajistí zdravé tělo i hmotnost, a ještě také gurmánský zážitek s klidnou myslí. A co jednotlivé chutě znamenají a jak ovlivňují naše tělo?

Ostrá chuť

Rozptyluje, podporuje oběh, působí potopudně.  Zvlhčuje ledviny, pokud užijeme malou dávku tonifikujeme plíce. Rozhýbává, má tendenci zvedat energie vzhůru a směrem ven na periferie těla. Pokud jí doprovodíme teplou chutí, bude pak ještě podporovat oběh krve, ohřívat a působit proti stagnacím.

Kyselá chuť

Smršťuje a stahuje tkáně, snižuje výtoky a stahuje póry, pomáhá proti nadměrnému pocení. Působí proti úniku a ztrátě energie. Užívá se v situacích, kdy dochází k nežádoucímu uniku, výtoku, např. u inkontinence, pomočování u dětí, samovolného výronu ejakulátu, gynekologických výtoků a krvácení.

Hořká chuť

Vysušuje, zpevňuje, způsobuje pokles. Vysouší a zároveň má laxativní efekt, tzn. Pomáhá při vyprazdňování stolice a vysušuje vlhkost. Rozptyluje a osvěžuje horko, pomáhá pročistit organismus. Je známá svým silně stahovacím účinkem směrem dolů.

Sladká chuť

Zpomaluje, harmonizuje, podporuje vzestup, doplňuje, tonizuje, vyživuje, a to zejména oslabenou slezinu a žaludek. Zároveň však hydratuje a podporuje vznik vlhkosti. Je charakteristická pro obilniny, je to chuť vařené rýže. Uvolňuje játra, také může působit potopudně. Je velkou podporou pro energii srdce. Tlumí křeče a bolesti, uvolňuje zpomaluje trávení.

Slaná chuť

Změkčuje, zohebňuje a způsobuje vytékání směrem dolů a směrem dovnitř. Má laxativní efekt, rozpouští, změkčuje a uvolňuje tvrdou stolici v případě suchosti střev. Zvlhčuje ledviny a, je-li užita v malé dávce, tonifikuje plíce. Rozpouští akumulace tvrdého, nádory, shluky, strumu.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Toasty na česnekovém másle

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(27 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat