Prostreno.cz

Hledáte zdravé mlsání k večernímu filmu? Sáhněte po popcornu

Popcorn je velmi oblíbený druh občerstvení v kině, tak proč si nezamlsat i u vás v obýváku při večerním filmu? Ale zdravější variantou. Pokud vás u televize honí mlsná, je právě popcorn tou správnou volbou, samozřejmě v rozumném množství a také záleží na vašem výběru. Kvalita výrobku a s tím spojené i kalorické hodnoty popcornu se často u jednotlivých produktů liší. Poradíme vám, jak si zamlsat bez výčitek, a navíc vám prozradíme hned několik jeho přínosů.

Pokud si myslíte, že popcorn je nějakou novinkou moderní doby, tak jste na velkém omylu. Popcorn je starý více než 5000 let, historické prameny dokazují, že na popcornu si již v těchto dávných dobách pochutnávali například v Peru, Novém Mexiku a ve Střední Americe. Kukuřice je již po staletí z jednou nejdůležitějších zemědělských plodin, dnes se již zřejmě nedozvíme, jak přesně někdo přišel na tuto vlastnost kukuřice, ale milovníci popcornu jsou této „náhodě“ dodnes velmi vděční.

Je vůbec možné považovat popcorn za zdravou potravinu?

Bohužel, všechno má své „ale“. Pokud chceme hovořit o zdravém mlsání musíme zapomenout na popcorn vykoupaný v másle, soli a také na další dochucující látky, které jsou pak běžně označovány za příchutě popcornu. Při přípravě popcornu dokonce vůbec tuk nepotřebuje, případně jen nepatrné množství. Ve zdravých výživách běžně zakoupíte kukuřici k výrobě popcornu a místo speciálního stroje si vystačíte s obyčejným hrncem a pokličkou.

Jak na to?

Do hrnce dejte rozehřát olej – stačí jen malé množství na omaštění dna. Nejvhodnější je kokosový, který má vysokou teplotu přepalování. Případně můžete popcorn připravit i bez tuku. Do vlažného hrnce nasypte popcorn, ale jen takové množství, které zakryje dno. Plotýnku zapněte na nejvyšší stupeň a přiklopte pokličkou. Stačí jen nastražit uši a čekat. Až bude interval praskání delší než 5 vteřin, odstavte hrnec z plotny, chvilku počkejte, odklopte a přesypte do misky. Takto připravený popcorn stačí jen dochutit podle vlastních představ. A jaké jsou přínosy tohoto zdravého mlsání?

Zlepšuje trávení

Vzhledem k tomu, že popcorn je přirozeně celé zrno kukuřice, obsahuje velké množství vlákniny, a to nemluvě o přítomnosti minerálů, vitamínů skupiny B a vitaminu E. Pokud jde o trávení, právě přísun vlákniny je pro naše střeva klíčový, vláknina stimuluje peristaltice střev, vyvolává vylučování trávicích šťáv a zlepšuje absorpci živin.

Snižuje hladinu cholesterolu

Vláknina funguje i dalším prospěšným způsobem v těle, a to tak, že dokáže odstranit přebytečný cholesterol ze stěn cév a tepen, čímž se sníží celková hladina cholesterolu a zároveň i riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.

Reguluje krevní cukr

Třetí zásadní rolí vlákniny je její vliv na krevní cukr. Když tělo má dostatečné množství vlákniny, reguluje uvolňování a řízení hladiny cukru v krvi a inzulínu lépe než lidé s nedostatkem vlákniny. Eliminací těchto výkyvů cukru v krvi je hlavním bonusem pro diabetiky a zároveň skvělou prevencí před vznikem tohoto onemocnění.

Pro štíhlý pas

Pokud si popcorn připravíte z pohodlí domova, či pečlivě vyberete nízkokalorický produkt můžete být naprosto v klidu během vašeho mlsání. Právě popcorn je běžně doporučován jako zdravější alternativa právě k mastným brambůrkům, či večernímu pojídání sladkostí. Kromě toho obsah vlákniny v popcornu vás zasytí a tím zabraňuje uvolnění takzvaného „hladového hormonu“ ghrelinu.

Zpomaluje stárnutí

Popcorn obsahuje silné antioxidanty, které bojují proti účinkům volných radikálů, a tím předcházejí i celé řadě onemocnění. Zároveň jsou prospěšné i pro celkový vzhled pleti, zpomalují tvorbu vrásek a stařeckých skvrn.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat