Prostreno.cz

Druhy ovoce prospívající srdci

Chcete podpořit kondici svého srdce a snížit tak pravděpodobnost jeho poškození? Pak na nic nečekejte a udělejte to hned, vždyť je to úplně jednoduché! Stačí navýšit spotřebu jablek, banánů a meruněk.

Není ovoce jako ovoce. Zatímco jeden druh zlepšuje kvalitu pleti a zpomaluje stárnutí, druhý zase posiluje imunitní systém. Pak existují takové plody, které pomáhají bojovat proti zažívacím obtížím, léčí záněty nebo tlumí svalové a kloubní bolesti. A jaké přírodní poklady mají pověst fenomenálních ochránců srdce? Tak na ty si teď posvítíme, souhlasíte? Tyhle byste totiž měli jíst častěji – pro své vlastní dobro…

Jablka jsou klasika. A hodně prospěšná

Na úsloví, že kdo jí jedno jablko denně, ten nepotřebuje doktora, vážně něco bude. Pravidelná konzumace podzimních plodů totiž předchází vzniku zubních kazů, poskytuje prevenci před Parkinsonovou chorobou i rakovinou, snižuje riziko diabetu a mírní deprese. Je to vše? Ani omylem, to nejlepší teprve přijde – šťavnatá klasika díky většímu množství antioxidantů a vlákniny pomáhá čistit tepny a zbavuje je nahromaděných škodlivých látek, včetně cholesterolu. Tím jde na ruku zdraví celého kardiovaskulárního systému a omezuje pravděpodobnost infarktů.

Banány. Těm se rozhodně nevyhýbejte

I protáhlé plody banánovníku vám poskytnou bohatství cenných živin. Jejich předností je nejen vysoký podíl vitaminu B, který si hravě poradí s úzkostí i premenstruačním syndromem. Mohou se totiž pochlubit i hojností draslíku. Tento minerál si odborníci na základě četných studií spojují s nižším tlakem i pravidelným srdečním rytmem, což brání vývoji krevních sraženin. Mimochodem, banánům nelze upřít ani to, že fungují jako prevence žaludečních vředů.

Meruňky? Ani jedna nazmar

Co je na meruňkách tak zvláštního? Doslova překypují vitaminy A, C a E. Ano, tušíte správně, tyto zmíněné látky jsou silnými antioxidanty, jež ochraňují kardiovaskulární systém před poškozením. Dlužno dodat, že mimo sezonu zdraví srdce můžete podpořit meruňkami sušenými, neboť mají stejně blahodárné účinky. Dobré vědět, nemyslíte?

Zdroj: www.healthline.com, www.mayoclinic.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat