Prostreno.cz

Komentáře k článku

Marie 03.02.2024

Dělám zeleninovou polévku mrkev, celer, ovesné vločky aj. , výborná detoxikace

Siraellen 25.07.2022

vůbec nejím

jana 17.07.2022

"můžete namítat, že nejste žádný králík" To bych já nikdy neřekla a vadí mi, kdo to říká. Když nemá rád zeleninu, ještě nemusí mít trapné poznámky. My ji máme rádi do salátů, dá se použít i do těsta na moučník, a hovězí nebo vepřové na mrkvi nám taky chutná.

Masunta nejosvícenější... 17.07.2022

Beta-karoten (mg) 8,5 ve 100 g. Vůbec nejlepší je pro váš organismus ale mrkev vařená. Má totiž poměrně tuhé buněčné stěny, které tělu za syrového stavu nedovolí vstřebat více než 25% beta-karotenu. Konzumujte pokud možno bio mrkev nebo ji alespoň důkladně oškrábejte a odřízněte svršky, abyste ji zbavili zbytků pesticidů. Dětem a těhotným a kojícím raději nepodávejte světlý střed mrkve (mrkev pozdní), protože se právě v něm ukládají škodliviny, především dusičnany. Žluté mrkve obsahují barviva blízká karotenoidům, zvaná xantofyly. Zlepšují funkci zraku, zpomalují degeneraci žluté skvrny v oku a snižují riziko některých forem rakoviny. Fialové mrkve obsahují barviva zvaná antokyany se silným antioxidačním účinkem, které patří ke schopným lapačům volných radikálů v krvi, brání zanášení cév a jsou tak prevencí proti infarktu. Červené mrkve obsahují barvivo lykopen, přítomné i v rajčatech nebo vodním melounu, které přispívá k prevenci srdečních chorob a některých nádorů, zejména nádoru prostaty. Nižší teploty podporují sladkost a křehkost, vyšší teploty zemitou pachuť. Jedná se o rostlinu druhé trati, která vyžaduje lehké strukturní humózní písčitohlinité či hlinitopísčité půdy s dobrou zásobou vápníku. Lze ji sít i na konci podzimu. Po rostoucí nati mrkve se někdy na nechemických zahrádkách procházejí a z ní ukusují nádherné veliké a obézní, zelené, lysé a svalnaté housenky otakárka fenyklového s výhružnou zapáchající vidličkou jakoby parožím, černě kolem trupu kroužkovaně ozdobené s oranžovými tečkami. Přebytek betakarotenu, když se bere více než půl litru šťávy za den dlouhodoběji, se ukládá do pokožky a výborně imituje žloutenku. Při tom se již začínají poškozovat játra. Mrkev se nedoporučuje ve větším množství konzumovat ani jednorázově u vředů žaludku a dvanáctníku a zánětů zde i níže ve střevech, protože stimuluje silnější produkci trávicích šťáv, které by lokalitu leptaly a stav by mohly zhoršovat.

Tango 17.07.2022

A maso dodává energii !

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat