Prostreno.cz

Důvody, proč jsou vaše nohy zase jako konve

Cestou k moři vám otekly nohy? Přičítáte to nepohodlí, dlouhému sezení nebo velkému horku? Problém se může ukrývat i v nadměrné konzumaci alkoholu!

Dlouhé stání, sezení, těhotenství, důsledek práce v horkém prostředí. Tolik faktorů přispívá k otokům nohou, ke kterým se řadí i konzumace alkoholu. Jak je tohle spojení možné?

Pivo, víno a další radovánky

Občasné pití vína nebo piva obvykle nepředstavuje žádný vážný zdravotní problém, ale u nadměrné konzumace je tomu jinak. Pravidelný přísun alkoholu poškozuje játra a vede k otokům tkání rukou, nohou či jiných částí těla. Pokud kotníky či nohy navíc nabobtnají několik dní po pijáckém večírku, může to signalizovat problém se srdcem, játry nebo ledvinami.

Obecně platí, že ledviny obtížně filtrují toxiny, pokud se příjem alkoholu zvýší. Alkohol je diuretikum, protože spouští uvolňování antidiuretického hormonu (ADH) a vede k rychlé ztrátě vody, což může vést k edému. Alkohol také mění způsob, jakým ledviny manipulují s elektrolyty, jako je draslík a sodík, což vede ke zvýšení podílu vody v organismu a tím pádem i otokům nohou (ty obvykle mizí za jeden či dva dny). 

Hepatitida a cirhóza

Chronické, těžké pití jakékoli formy alkoholu může vést k problémům s játry a způsobit již zmíněné otoky rukou a nohou. To má za následek stav nazývaný alkoholická hepatitida, při které se zvětšují játra. Nadměrná konzumace „alka“ také zvyšuje riziko vzniku jaterní cirhózy. Zkrátka a dobře, pokud trpíte na otoky, a jste si vědomi toho, že patříte k milovníkům alkoholu, pravděpodobně jste našli skutečnou příčinu tohoto problému. Ideálně se poraďte s lékařem, co s tím, a informujte ho, že trpíte dalšími příznaky, jako jsou třeba oteklé oči, únava či nechutenství.

V mezičase se pokuste zůstat stranou od pokušení, nemějte alkohol doma, nezastavujte u barů při noční procházce po Splitu či třeba Václavském náměstí, zapojujte se do zdravých a pozitivních aktivit s přáteli. To odkloní vaši pozornost. Pokud je váš problém s pitím dlouhodobý a hlubší, připojte se ke komunitám a podpůrným sítím.

Je totiž nesmírně důležité, abyste se obklopili lidmi, kteří přestali žít na alkoholové vlně, a zároveň jsou ochotni vás podporovat. Také pravidelně choďte na procházky nebo ideálně cvičte (začněte pozvolna). Rozproudíte lymfatický systém, postaráte se o dobrou náladu, respektive zaženete chmury, a tím vyloučíte alkohol ze svého života. Následně se vám vyhnou i nechtěné otoky….





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat