Prostreno.cz

Nejlepší vitaminy a minerály pro muže nad 60 let

Stárnutí patří k přirozeným procesům. Hladiny hormonů klesají, klouby začínají vykazovat známky opotřebení, životně důležité orgány nefungují jako kdysi. A jak je to s živinami? Tyhle vitaminy a minerály by si měli dopřávat muži nad 60 let!

Čas nikdo nezastaví. Fyzické projevy stárnutí také ne. I když není nutné z každých narozenin dělat vědu, zejména muži by měli zvážit přidání jistých vitaminů a minerálů do své stravy. Jaké konkrétní živiny potřebují?

Vitamin B12

Nedostatek vitaminu B12 je častý právě u starších mužů. Tato živina je však nezbytná pro zdraví nervů. B12 se nachází v mnoha živočišných produktech, jako je červené maso, vejce či obiloviny.

Vitamin B6

Nedostatečný přísun vitaminu B6 může vést ke zvýšení hladin homocysteinu, což v konečném důsledku směřuje k demenci. Muži nad 60 let by se proto měli snažit konzumovat 1,7 mg vitaminu B6 denně. Lze jej nalézt v luštěninách, oříšcích, semínkách, rybách, krůtě a vejcích.

Vitamin C

„Céčko“ je nezbytné pro výživu pojivových tkání. Správné množství přitom může zvlášť u stárnoucích mužů snížit riziko srdečních onemocnění. Kde vitamin C hledat? Pomeranče, jahody, nebo třeba brokolice jsou to pravé!

Vitamin E

Vitamin E patří k vitaminům rozpustným v tucích. Éčko přispívá k podpoře funkcí imunitního systému a je také důležité pro zdraví očí. Zároveň snižuje riziko vzniku některých druhů rakovin a zabraňuje infekcím. Vitamin E je jedním z nejlepších vitaminů pro muže nad 60 let, protože chrání před Parkinsonovou chorobou, ochraňuje játra a stará se o paměťové funkce. Hledat jej můžete v mandlích, avokádu, lososu nebo třeba mangu.

Vitamin D

Muži nad 60 let potřebují absorbovat vápník, aby udrželi své kosti zdravé. Vitamin D přitom v tomto procesu hraje důležitou roli. Kromě toho však snižuje krevní tlak a bojuje proti autoimunitním onemocněním. Nejlepším zdrojem vitaminu D je slunce, ale ani potraviny, jako je sýr, mléko, žloutek a losos, se nenechají zahanbit.

Vápník

Pro snížení rizika osteoporózy je také nutné, aby muži ve zmíněné věkové skupině sledovali příjem vápníku. (Doporučuje se, aby konzumovali nejméně 1200 mg vápníku denně.) V případě zájmu o jeho navýšení k vhodným potravinám patří sýry, sardinky či losos.

Zinek

Zinek je nezbytný pro zdravý imunitní systém, napomáhá syntéze bílkovin a buněčným funkcím, pozitivně ovlivňuje hojení ran. Muži, kteří jej mají nedostatek, mohou trpět duševními problémy. A kde zinek hledat? Ústřice, kraby, cizrna a kešu patří k jeho zásobárnám.

Kyselina listová

Kyselina listová snižuje riziko vzniku anémie. Potraviny, které mají vysoký obsah folátu, jsou dobře známé. Jedná se o fazole, pomeranče či špenát. Není nutné poznamenávat, že ani „listovku“ by muži nad 60 let neměli přehlížet!

Hořčík

Hořčík je nezbytný k regulaci krevního tlaku a hladiny cukru v krvi, stejně jako k udržení zdravých kostí. K jeho přírodním zdrojům patří ořechy, špenát a mléčné výrobky. A na co dalšího by muži měli dbát? Doporučuje se zvýšený příjem omega-3 mastných kyselin, proteinu a probiotik.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat