Prostreno.cz

Kořen čekanky spolehlivě zbaví vaše tělo plísní

Kořen čekanky má pověst chutné náhražky kávy, ale většina lidí neví, že to není to jediné bohatství, které má na svědomí. Budete překvapeni, jak moc univerzální tenhle kořen je! Jak to, že podporuje například hubnutí?

Čekanka obecná je rostlina patřící do čeledi hvězdnicovité, někdy také nazývané složnokvěté. Její kořen by se měl sbírat na jaře a na podzim – ještě před příchodem prvních mrazíků. Tuhle dobu rozhodně nepropásněte, a to hned z několika důvodů. Čekanka totiž blahodárně působí na lidské zdraví!

Podporuje trávicí systém

Nejznámějším přínosem čekanky je pozitivní vliv na trávení. Je bohatá na vlákninu nazvanou inulin, která živí flóru v zažívacím systému. To pomáhá při rozpadu tuku a podpoře pravidelných pohybů střev. Čekanka také umožňuje lepší absorpci výživy jídla a snižuje riziko rozrušení žaludku.

Bojuje proti toxinům

Kořen čekanky je bohatý na polyfenoly, což jsou silné antioxidanty. Spotřeba tohoto kořene prokázala ochranu mnoha tělesných funkcí, jako jsou kardiologické a imunitní systémy. Čekanka eliminuje množství toxinů a dalších škodlivých prvků, zároveň má protiplísňové a antimikrobiální vlastnosti, které pomáhají bojovat se škodlivými bakteriemi.

Detoxikuje játra a ledviny

Výsledky výzkumů potvrdily, že i pro játra a ledviny je kořen čekanky nesmírně prospěšný, neboť vyniká detoxikačními schopnostmi. Těmto životně důležitým orgánům napomáhá s podporou sekrece žluči a produkcí moči. Vzhledem k těmto vlastnostem je čekanka užitečná i při léčbě žlučníku.

Působí proti onemocnění srdce

Inulin nalezený v kořeni čekanky je dobrý nejen k podpoře trávení. Bojuje například proti srdečním onemocněním. Kromě toho je zmíněný kořen plný antiarytmických a antitrombotických činidel, které jsou známé jako silné antioxidanty, které pracují na zlepšení plazmatické a krevní rovnováhy v těle – což ve výsledku snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Eliminuje zánět a bolesti vyvolané artritidou

A co další zdravotní účinky čekankového kořene? Protizánětlivé vlastnosti! Bylo zjištěno, že snižuje bolesti vyvolané artritidou, osteoartrózou a revmatismem a může poskytnout obecnou úlevu od bolesti svalů a kloubů. Díky polyfenolům také bojuje proti zánětu a obnovuje rovnováhu krevních buněk.

Podporuje hubnutí

Kromě inulinu obsahuje kořen čekanky oligofruktózu. Oba jmenovaní podporují úbytek hmotnosti prostřednictvím potlačení chuti k jídlu. Inulin stojí za pocitem sytosti, takže udržujte příjem kalorií na správné úrovni a zároveň nezvyšuje obsah cukru v krvi. Oligofruktóza zase podporuje rovnováhu mikroorganismů ve střevech, čímž napomáhá správnému trávení. Od čekanky lze také očekávat zmírnění zácpy, podporu imunity a snížení rizika vzniku cukrovky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat