Prostreno.cz

Pročistí organismus a omladí pleť. Poznejte kořen sarsaparilly

Sarsaparilla neboli smilax lékařský či přestup révový je vytrvalá popínavá rostlina. Kořen sarsaparilly se používá především v lidovém léčitelství. Pochází z Jižní Ameriky a jeho účinky znali již indiáni. Přesvědčí i vás jeho působivé účinky?

Sarsaparilla se nejčastěji vyskytuje v tropických, teplých a mírných oblastech po celém světě. Druhy této rostliny mohou růst v mnoha formách, včetně stálezelených keřů, listnatých stromů i v podobě popínavých révových vín, obvykle mají na sobě shluky červených nebo fialových bobulí.

Kořeny mají vysokou koncentraci živin a organických sloučenin, ze sušeného kořene si můžete připravit nejen čaj, ale dokonce se přidává i do polévek, nápojů i dezertů. Oblíbený je i prášek z tohoto kořene, který se používá v tradiční medicíně. A jaké jsou přednosti tohoto kořene?

Podpoří imunitní systém

Přírodní antibakteriální vlastnosti kořene sarsaparilly blahodárně působí na naši imunitu. Antibakteriální vlastnosti mohou také pomoci předcházet kožním infekcím a obecně přispět k lepší rekonvalescenci.

Přispívá k redukci hmotnosti

Přestože výzkum nadále pokračuje, už jsou známy alespoň první výsledky, které poukazují na to, že sarsapaparillový kořen dokáže potlačit chuť k jídlu. To znamená, že je skvělým doplňkem redukčního jídelníčku.

Víte že…

Sarsaparilla se tradičně používala a používá ke zvýšení libida mužů i žen. Údajně zlepšuje plodnost u žen a u mužů pohyblivost spermií, čímž se zvyšuje pravděpodobnost snadnějšího početí.

Detoxikace organismu

Sarsaparilla je již od pradávna využívaná pro své diuretické vlastnosti, což znamená, že stimuluje močení. Proto je vhodnou bylinkou pro detoxikaci organismu, pomáhá z těla eliminovat toxiny, soli, tuky a přebytečnou vodu. Navíc je známo, že přispívá i k pročistění krve, čímž se zvyšuje celkové zdraví a snižuje se napětí na játrech a ledvinách.

Bylinka proti artritidě

Pokud trpíte zánětlivým onemocněním, jako je dna, artritida, nebo dokonce bolestivé svaly a klouby, mohou účinné složky sarsaparilly pomoci zmírnit tyto bolesti. Obsahuje různé sloučeniny, jako jsou saponiny, parilin a další flavonoidy, které mohou potlačit zánět v těle a zmírnit bolest.

Prevence proti rakovině

Přítomnost antioxidantů v kořenu a extraktu sarsaparily byla velmi užitečná pro výzkumníky léčby rakoviny po celém světě, které se zabývají přírodními a bylinnými léky. Ačkoli výzkum nebyl stoprocentně přesvědčivý, počáteční výsledky ukazují na pozitivní spojení mezi obsahem flavonoidů a sterolů v této rostlině, a tím i na možné snížení rozložení rakovinných buněk. Antioxidanty jsou schopné neutralizovat volné radikály, vedlejší produkty buněčného dýchání způsobující rakovinu a v sarsaparile je spousta antioxidantů!

Pro mladistvý vzhled

Antibakteriální vlastnosti sarsaparilly jsou jedním z důvodů, proč je vhodná i topická. Obsah antioxidantů může také zlepšit vzhled a zdraví pokožky. Eliminuje vrásky a snižuje vzhled věkových skvrn!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat