Prostreno.cz

Vyrazte v září na jitrocel. Urychluje hojení ran a pomáhá na akné

Ani devátý měsíc roku nemusíte „usnout na vavřínech“, protože je stále možné schraňovat bylinky, jež se vám zimě budou hodit. Ve vašem arzenálu by určitě neměl chybět jitrocel, který zažene únavu, vyléčí kašel a čistí krev.

Jitrocel úzkolistý neboli kopinatý patří k nejrozšířenějším rostlinám nejen u nás, ale i v celé Evropě. První zmínky o tomto přírodním pokladu, jemuž se lidově říká třeba hojílek, myší ouško nebo psí jazýček, pochází už z 10. století. Tehdy mu lidé připisovali vlastnosti statečného, nebojácného a vytrvalého rytíře, jež odolá i tomu nejmocnějšímu zlu a zažene téměř všechny neduhy. Jak může tato tradiční bylinka posloužit konkrétně vám a kde přesně ji naleznete?

Cíl procházky? Louky a pole

Jitrocel se drží vlhkých luk a pěstovaných pícnin. Zpravidla ho potkáte na loukách, v travnatých porostech, u cest a v příkopech. Daří se mu také v blízkosti venkovských domů a na polích. Roste od května do září, a pokud jde o sběr, zaměřte se na jeho listy – a to ještě dřív, než se objeví květní stvoly. Získaný „materiál“ se rychle suší, nejprve lehce na slunci, poté ve stínu nebo v umělých podmínkách, ideálně při teplotě do 50 stupňů Celsia. Jaké jsou jeho léčivé účinky, které se úplně bez nadsázky dají považovat za famózní?

Lék na únavu, kašel i astma

Pro mnohé je jitrocel jedna z těch nejobyčejnějších rostlin. Zdání ale klame! Čistí totiž krev, plíce i žaludek. Také má protizánětlivý vliv, zatímco snižuje překrvení sliznic a nadměrnou propustnost vlásečnic. Rovněž vykazuje slabé močopudné účinky, usnadňuje vykašlávání při onemocnění dýchacích cest a léčí průjem. Doporučuje se pacientům s chronickým zánětem průdušek i lidem, které tíží pocity vyčerpání a únavy. Aby toho náhodou nebylo málo, je osvědčeným prostředkem na astma, ledvinové obtíže a poruchy trávení. Jste překvapení? Vězte, že ve výčtu schopností „myšího ouška“ jsme ještě zdaleka neskončili…

Záchrana od pupínků i urychlovač hojení

Pokud jde o zevní použití, jitrocel ocení ti, jež mají co dočinění s akné. Zároveň pomáhá při bodnutí hmyzem i hadím uštknutí, urychluje hojení ran a poslouží k dočištění mastné pleti. Trápí-li vás bércové vředy, bude pro vás vhodnou volbou. Nelze nezmínit, že ve formě sedacích koupelí mírní gynekologické potíže, včetně výtoků a svědění stydké krajiny.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat