Prostreno.cz

Podzimní splíny zaženou citrusové vůně

O důvod k úsměvu jste „nezakopli“ už pěkných pár dní? Jděte mu tedy naproti. Pokud se ptáte, kudy se vydat, není třeba chodit nikam daleko. Někdy stačí kousek salátu, nebo úryvek z oblíbené písničky a psychická krize je zažehnána!

S příchodem podzimu nějak postrádáte optimismus? No samozřejmě, kdo by měl také při pohledu z okna dobrou náladu! A zvlášť v případě, že mu teče z nosu, pokouší se o něj viróza a v práci neví, kam dřív skočit. Víte, co by vám teď k pocitu štěstí vážně pomohlo? Ne, dům v Karibiku a doživotní finanční rentu zrovna nemyslíme, i když je to zatraceně přitažlivá představa. Zkuste si úsměv „přičarovat“ těmito osvědčenými a jednoduchými způsoby. Podle vědců vážně fungují!

Zpívejte. Klidně i falešně

Patříte k jedincům, kterým sudičky nadělily hudební „hluch“? To vůbec ničemu nevadí, protože do talentové soutěže se přece nechystáte. Koneckonců, hodit si pár popěvků můžete pěkně v soukromí, aniž by vás někdo poslouchal. Proč byste to měli udělat hned? Britští lékaři z Manchesterské univerzity prostřednictvím své studie zjistili, že jistá oblast v mozku úzce spojená s potěšením pozitivně reaguje na frekvence, jež během zpěvu vznikají. Na základě těchto poznatků si odborníci troufají tvrdit, že tato melodická činnost ovlivňuje psychiku tím nejblahodárnějším způsobem. Tak hoďte stud za hlavu a pořádně se do toho opřete!

Nasajte citrusové vůně. Nad tenhle doping není

Aromaterapie je sázkou na jistotu. Zapomeňte však na květiny i exotický Orient. Je prokázáno, že citrusové vůně typu pomeranč, citron nebo grapefruit přispívají k produkci šťastných hormonů. Nutno dodat, že je úplně jedno, zda budete „nasávat“ esenciální olej, ovoce v obchodě, parfém či osvěžovač vzduchu. Má tenhle zlepšovák nějaký vedlejší účinek? Dobře, že se ptáte. Závěry nizozemského průzkumu naznačují, že citrusová vůně svádí k uklízení. Nedivte se tedy, že v rámci vonné terapie zaměstnáte i mop a vysavač!

Vydejte se po zelené

Hlávkový salát, špenát, polníček nebo rukola? To máte celkem jedno – všechny zmíněné druhy zeleniny totiž obsahují kyselinu listovou, přičemž vám mohou zajistit až 33 % doporučené denní dávky. Tato živina je spojena se snížením negativních nálad a úzkostí, protože pomáhá produkovat neurotransmiter dopamin v mozku. To ostatně potvrzuje i americká studie z roku 2012. V její tiskové zprávě byste se dočetli, že lidé ve středním věku, kteří konzumují pravidelně kyselinu listovou, mají výrazně nižší riziko symptomů deprese.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat