Prostreno.cz

Varovné signály těla o nedostatku bílkovin

Každý bacil vás dostane vždy na kolena? Čelíte špatné kvalitě vlasů a lámou se vám nehty. Zbystřete! Co dalšího signalizuje „podmíru“ bílkovin?

Bílkoviny. Nikdy jste nijak zvlášť nepřemýšleli nad tím, jakou roli v těle vlastně hrají, a zda jich konzumujete dostatek? Chyba takřka kardinální. Podle uznávané americké výživové poradkyně Leslie Bonci tato důležitá složka potravy chybí v jídelníčku moderní populace asi nejčastěji. A to se neobejde bez následků! Jak poznáte, zda také vás nepostihla „bílkovinová nouze“? Pokud se najdete v těchto bodech, bohužel se to nedá vyloučit…

Jste náchylní ke zlomeninám. Hodně

Jste přesvědčení o tom, že celkové zdraví vašich kostí závisí jen na adekvátním příjmu vápníku? Takhle to úplně není, protože zásadní roli zde sehrávají i proteiny. Tedy alespoň tak by se ve stručnosti dal citovat závěr letošního amerického průzkumu, jenž byl zaměřen na příčiny osteoporózy. V jeho poznatcích byste se dočetli, že strava bohatá na bílkoviny zvyšuje odolnost kostí, což je před zimou a všudypřítomným náledím poměrně příhodná prevence. Z tohoto důvodu si tedy nezapomeňte připsat na nákupní seznam kuřecí a krůtí prsa, hovězí maso, tuňák, losos, mléčné výrobky, vejce, pohanku, oves, čočku a hrášek.

Máte špatnou kvalitu vlasů a nehtů

Při každém pohledu do zrcadla propadáte mírné depresi, protože vaše hříva nesplňuje kritéria „koruny krásy“ ani omylem? Jestli se to samé dá říct i o nehtech, berte to jako varování. Odborníci jsou totiž toho názoru, že právě tyto kosmetické patálie jasně poukazují na zoufalý nedostatek látek, o nichž se právě teď bavíme. Je na místě zmínit, že se kromě výše zmíněných zdrojů můžete „obrátit“ i na avokádo, dýňová semínka, mandle nebo batáty.

Býváte často nemocní. A to je podezřelé

Je pravdou, že podzim bývá ve znamení viróz. Znamená to ale, že se na vás musí „podepsat“ každý bacil, co proletí okolo? Odpověď zní naprosto jasně. Ne! „Pokud nemáte dostatek bílkovin, váš imunitní systém nemusí pracovat správně. To je také důvod, proč jste oproti ostatním častěji nemocní a musíte užívat farmaceutické medikamenty,“ vysvětluje výše jmenovaná odbornice přes výživu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat