Prostreno.cz

Dýňová semínka prospívají od hlavy až k patě

I malá semínka mají velké přínosy pro zdraví. V případě těch dýňových hovoříme o bezproblémovém trávení, prevenci ledvinových kamenů, detoxikaci organismu a podpoře kognitivních funkcí. Jíte je pravidelně?

Že dýně patří na seznam zdravých potravin, na to odborníci prostřednictvím svých studií už párkrát poukázali s tím, že ani semínka z ní rozhodně nejsou k zahození. Proč je jejich konzumace tolik prospěšná? Pojďme se na to podívat!

Nesporné výhody pro srdce. Využijte je

Semena plodu původem z Indie, tedy alespoň tak to uvádí jisté prameny, jsou báječnou výživou pro celý kardiovaskulární systém. Důvod, proč vám za tuhle „svačinku“ vaše srdce poděkuje, je ten, že platí za bohatý zdroj fytosterolů. To jsou sloučeniny, které si vědci spojují s regulací krevního tlaku i stabilizací hladiny škodlivého cholesterolu.

Konec problémů s otravnou zácpou

Lékaři se souhlasem výživových poradců praví, že porouchanému zažívání nejvíce svědčí vláknina. I vám se občas vylučování prostě „zasekne“? K vyřešení nepříjemné patálie mohou přispět semínka z dýně, ze kterých tuto živinu můžete čerpat, co hrdlo ráčí. Důležitá složka potravy má však i další plusy, o nichž je dobré vědět. Navozuje pocit sytosti, přispívá k detoxikaci organismu a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva.

Prevence ledvinových kamenů, na které si smlsnete

Jakmile mají ledviny „poruchu“, přičemž nejsou schopné zpracovávat a odstraňovat nahromaděné toxiny, tvoří se ledvinové kameny. A varovné příznaky jejich vzniku? Nevolnosti, pocity na zvracení, ztráta chuti k jídlu, bolest v bederní krajině i dolní polovině břicha, popřípadě hnis a krev v moči. Víte o tom svoje? Pak by vás mohlo zajímat, že podle americké studie publikované v časopise American Journal of Clinical Nutrition dokážou semena dýně rozpouštět a zabraňovat vzniku nových ledvinových kamenů. Experti si to vysvětlují jejich složením, ve kterém není nouze o samé prospěšné látky.

Záruka duševního zdraví? Možná také

Další nespornou předností těchto „zrníček“ je přítomnost omega-3 mastných kyselin, které jsou pro zachování celkového zdraví naprosto klíčové. Pozitivní vliv totiž mají na zrak i činnost mozku, bojují proti zánětům a omezují pravděpodobnost mnoha vážných komplikací. Jak vidno, důvodů, proč dary dýně konzumovat, vážně není málo!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat