Prostreno.cz

Vonné svíčky raději ihned vyhoďte

Patříte k těm, kteří si po setmění rádi zapálí vonné svíčky a nechávají se unášet jejich aromatickým působením? Pak pro vás nemáme nejlepší zprávy. Tyto dekorace prý způsobují rakovinu a respirační choroby! Je tedy lepší být raději po tmě?

Používají se celá tisíciletí, nechybí téměř v žádné domácnosti, vyzařují příjemné světlo a dokáží zútulnit atmosféru. Ano, řeč je o svíčkách, které se dnes prodávají v tolika barvách, vůních a tvarech, že si podle svého vkusu vybere zkrátka každý. I vy je po večerech pálíte ostošest? Asi byste měli vědět, že tím údajně ničíte nejen ovzduší v místnosti, ale i vaše zdraví! Tohle si o vonných svíčkách myslí odborníci!

Temná stránka oblíbené dekorace

Přemýšleli jste někdy nad tím, z čeho se zmíněný zdroj světla, jehož původní stopy sahají až do středověku, vlastně vyrábí? Zatímco v dobách dávno minulých se produkce točila okolo materiálů, jako jsou velrybí tuk, hovězí lůj, vařená skořice nebo včelí vosk, v nynějším jednadvacátém století se klade důraz spíše na chemické „ingredience“.

Nikoho by tedy nemělo překvapit, že ve složení svící nechybí zejména parafín, což je nažloutlá směs získávaná destilací ropy. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) však varuje, že právě parafín při spalování uvolňuje jisté sloučeniny, jež nesmírně ohrožují zdraví. O které přesně se jedná?

Ďábelský seznam škodlivin, co šokuje

Odborníci z výše zmíněné organizace, která se specializuje na životní prostředí, jsou toho názoru, že při „vznícení“ vonné svíčky proniká do vašich plic acetaldehyd. Tato těkavá látka prý dráždí oči, nos i hrdlo, přičemž zvyšuje riziko respiračních chorob. Bohužel to není všechno, s čím přicházíte do styku. Čelíte rovněž karcinogennímu formaldehydu, jenž nahrává závratím, poruchám paměti, bolestem hlavy, a vzniku alergií a astmatu. Počítat byste měli i s tím, že vdechujete rovněž toxický plyn zvaný akrolein a s ním polycyklické uhlovodíky způsobující rakovinu. Tedy alespoň takový je názor vědců! Také vás přešla chuť udělat si příjemný večer ve svitu plamínku? Není divu…

Zdroj: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0273230014000348?via%3Dihub - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat