Prostreno.cz

Předměty obsypané fůrou bakterií

Kabelka, mobilní telefon a zubní kartáček. Co jen tyhle věci mohou mít společného? Představte si, že bakterie. Těch tady bydlí tolik, že ke sčítání všech přítomných druhů byste zavařili minimálně dvě kalkulačky!

Jeden by řekl, že největší počet bakterií se skrývá v těsné blízkosti toalety, takže když si člověk po každém jejím použití důkladně umyje ruce, je v naprostém bezpečí. Vidíte to stejně? V tom případě vás musíme zklamat. Ukázalo se totiž, že existují předměty, které co do výskytu škodlivých zárodků strčí do kapsy i záchodové prkénko! Před čím konkrétně se mít na pozoru? Tohle by vás zřejmě ani ve snu nenapadlo.

Kabelka. A to vážně není vtip

První zmínky o vaku, který sloužil k přenášení osobních předmětů a cenností, se datují do 14. století. Ano, tak dlouho dámy nosí kabelky! Teď se však zaměříme přímo na tu vaši. Tenhle nepostradatelný módní doplněk rozhodně nepatří k nepotřísněným, což potvrzuje britský výzkum provedený společností Initial Washroom Hygiene. V jeho závěrech se píše, že rukojeti i spodní části tašek obsahují ne stovky, ale tisíce škodlivých „breberek“, které si servítky skutečně neberou.

„Kabelky pravidelně přicházejí do kontaktu s našima rukama, takže riziko přenosu choroboplodných zárodků je nesmírně vysoké. Ženy mají navíc ve zvyku odkládat svoje kabelky na zem či stůl, přičemž je skoro vůbec nečistí. Tím se bakteriální nebezpečí ještě zvyšuje,“ vysvětluje Peter Barratt, což je technický manažer výše zmíněné společnosti. Téma k zamyšlení, viďte?

Mobily, tablety a televizní ovladače. Na ty pozor

Přísahali byste, že váš smartphone je naprosto bez poskvrnky? Tak tenhle optimismus není na místě. Realita je taková, že i pojízdné toalety v městském parku jsou možná čistší. „Již mnoho studií prokázalo, že na obrazovce každého mobilního telefonu se vyskytuje celá řada bacilů a virů. Pokud ho jeho uživatel pravidelně neošetřuje antibakteriálními přípravky, může si je přenášet na pokožku, čímž se podporují infekce. Hodně podobně jsou na tom i tablety a televizní ovladače,“ varuje americký dermatolog Ted Lain.

Zubní kartáček jako hrozba

Pokud máte před všudypřítomnými bakteriemi značný respekt, bude pro vás následující informace trochu šokem. Poznatky nedávného amerického výzkumu naznačují, že na jediném kartáčku má „trvalý pobyt“ přibližně 100 milionů bakterií, včetně E. coli a komplet celého rodu stafylokoků. Na klidu vám zřejmě nepřidá ani to, že mezi štětinkami se nachází i nemalé množství fekálií těchto nezvaných spolubydlících. Dobrá rada nad zlato? Namáčejte kartáček do ústní vody, podle expertů je to skvělá prevence.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat