Prostreno.cz

Je echinacea květina, nebo bylinka? Záleží na úhlu pohledu

Echinacea zahrnuje skupinu kvetoucích trvalých rostlin, ceněných za léčebné vlastnosti. Rod Echinacea má devět hlavních druhů, přičemž některé odrůdy mohou vyrůst až do výšky 130 centimetrů. Jedná se o květinu, nebo bylinku? Záleží na úhlu pohledu!

Echinacea je běžně klasifikována jako bylinka, ačkoli mnozí ji mají za květinu. Různé části rostliny, včetně květu, listů, stonku a kořene, obsahují celou řadu fenolických sloučenin, které jsou zdraví prospěšné. Patří sem sloučeniny, jako je kyselina cichorová, echinakosid a různé další polysacharidy a alkylamidy. Již naši předci Echinaceu neboli třapatku využívali jako prostředek bránící nachlazení. To však není to jediné, čím uvedená bylinka může pochlubit.

Posílený imunitní systém

Snad nejběžnější použití této rostliny se týká jejího vlivu na imunitní systém. Je to proto, že chemické složky v ní ukryté mohou přímo ovlivňovat chemické procesy obranyschopnosti. Pravidelný příjem třapatky tak může snížit riziko nákazy o 50 %, a pokud jste již nemocní, bylinka léčbu urychlí. Z tohoto důvodu se na Echinaceu obrací miliony lidí, kteří se snaží zbavit otravných příznaků běžného nachlazení, kašle a chřipky.

Echinacea navíc zvyšuje produkci bílých krvinek v těle, které jsou hlavními vojáky v boji proti nemocem. Kromě toho je domovinou pro sloučeninu nazvanou echinacein, která ve skutečnosti brání bakteriím a virům proniknout do zdravých buněk.

Úleva od dýchacích potíží

Protizánětlivá schopnost třapatky působí i na dýchací cesty. U pacientů, kteří pravidelně trpí onemocněními, jako je bronchitida, může v těchto oblastech přispět ke snížení podráždění a ukládání hlenu. Pomáhá také léčit záškrt, astma, tuberkulózu, černý kašel či akutní sinusitidu.

Prevence proti infekcím

Echinacea se používá k léčbě opakujících se infekcí, jako jsou genitální herpes, malárie, syfilis, infekce močových cest, vaginální kvasinky, onemocnění dásní, infekce krevního řečiště, tyfus a infekce uší. Echinacea umožňuje vytvářet a udržovat v těle různé imunitní buňky, které tichým způsobem mění strukturu a reaktivitu imunitního systému.

Zmírnění bolesti

Echinacea se podává orálně, nebo se lokálně aplikuje v místě potřeby. (Pasta z této sušené byliny se nanáší přímo na postižené oblasti.)

Péče o kůži

Echinacea se tradičně doporučuje pacientům trpícím psoriázou a ekzémem. Zlepšení je přitom vidět poměrně rychle. Třapatka také urychluje tvorbu nových kožních buněk, což se hodí zejména při poranění. Nadměrná spotřeba této bylinky však má mnoho vedlejších účinků, jako je nevolnost, zvracení, závrať, nespavost, horečka, bolesti hlavy, průjem, bolesti kloubů či dezorientace.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat