Prostreno.cz

Vitaminy pro zdravý mozek

Chcete si pojistit, že ani v budoucích letech nebudete mít potíže s pamětí, soustředěním, myšlením nebo pochopením informací? Pak navyšte příjem vitaminů B, C a K již dnes. Tyto živiny váš mozek udrží v dobrém rozpoložení!

Každodenní stres a shon. Myslíte si, že tím trpí jenom vaše nervy? Co vás nemá, ani mozku takový nápor dvakrát neprospívá. To je vlastně slabé slovo! Permanentní zátěž podle odborníků může snížit jeho celkový výkon a naopak zvýšit riziko různých onemocnění. Jak se bránit? Dopřejte mu správnou výživu, díky které zůstane v kondici! Které vitaminy platí za nejlepší „mozkový doping“?

Vitamin B jako posilovač paměti

Již několik vědeckých studií s průkaznými daty poukázalo na to, že „béčko“ nabízí pomoc při léčení nemoci zvané mozková atrofie, pro kterou je charakteristická ztráta buněk i zmenšení objemu celého orgánu. O mocných schopnostech tohoto vitaminu tedy nemůže být sebemenších pochyb! Rovněž je prokázáno, že zabraňuje ztrátám paměti, přičemž bojuje proti depresím. Odkud ho můžete čerpat? Bohatými zdroji jsou banány, brambory, hrášek, vejce, ryby a špenát.

Vitamin C souvisí s učením

Že příjem „céčka“ byste si měli hlídat jenom v zimě, když všude řádí nepřátelské bacily? Ale kdepak, jeho adekvátní množství je třeba mít pod kontrolou celoročně, neboť jakožto silný antioxidant platí za silné přírodní antidepresivum. Tedy alespoň takový názor má americká lékařka Fiona E. Harrison, která působí na Vanderbiltově univerzitě, jež má sídlo ve městě Tennessee. Specialistka zároveň připouští, že vitamin C hraje klíčovou roli při učení, a rovněž se podílí na prevenci Alzheimerovy choroby, mrtvice i demence. Kromě citrusových plodů ho naleznete v paprice, ananasu a rajčatech.

Vitamin K, zprostředkovatel koncentrace

Možná jste slyšeli o tom, že tato živina je potřebná pro činnost jater i srážlivost krve, přičemž podporuje kardiovaskulární systém. Ano, to je bezpochyby pravda, nicméně podle amerického výzkumu provedeného na Montrealské univerzitě vitamin K také podstatně vylepšuje kognitivní funkce. Jen pro vysvětlenou, prostřednictvím těchto poznávacích funkcí člověk vnímá svět kolem sebe, jedná, reaguje a zvládá různé úkoly. Zahrnují však i soustředění, řeč, rychlost myšlení a pochopení informací. Dlužno dodat, že „káčko“ nabízí třeba petržel, celer, chřest, brokolice, kapusta nebo zelí.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat