Prostreno.cz

Proč se právě teď neobejdete bez vitaminu B2

Nemáte energii? Už nevíte, čím si ty pomyslné baterky zase dobít? Zapomeňte na další šálek kávy, dejte si raději špenát nebo vejce! Tyto potraviny totiž obsahují jistý vitamin, který vám podle všeho chybí!

Přestože odborníci neustále připomínají, že bychom si příjem minerálů i vitaminů měli bedlivě hlídat, stále se najde spousta těch, kteří si tuto radu k srdci příliš neberou. Nepatříte do této kategorie náhodou i vy? V tom případě se nedivte, že jste stále vyčerpaní, což se podepisuje i na vašem psychickém rozpoložení. Důvodem je chybějící živina, bez níž jedete „na půl plynu“!

Vitamin B2 jako zprostředkovatel energie

Látka, které se ve vědeckých kruzích říká riboflavin, je důležitým „hráčem“ při výrobě energie. Je to proto, že významně pomáhá při přeměně sacharidů, bílkovin a tuků na energii, jež k zajištění „provozu“ využívají nejen buňky, ale i celý organismus. Je tedy jasné, že pokud trpíte dlouhodobým nedostatkem vitaminu B2, dostihují vás časté pocity vyčerpání. Ovšem pozor, hrozí vám toho mnohem víc…

Rizika, která jsou ve vzduchu

Lékaři i výživoví poradci jsou toho názoru, že „podmíra“ uvedené živiny může způsobit celou řadu problémů. Hodně se mluví například o anémii neboli chudokrevnosti, zánětlivých změnách sliznic, narušených funkcích štítné žlázy, poruchách trávicího traktu nebo bolestech v krku. Žádnou výjimkou nejsou ani rozpraskané rty i koutky úst, pálení v očích, nadměrně se mastící vlasy či extrémně suchá pokožka, což je trochu paradox.

A teď se přiznejte, nezní vám tyto jmenované příznaky nějak povědomě? Pokud právě souhlasně přikyvujete, je zřejmě nejvyšší čas hladinu látky, které je zasvěcen tento článek, neprodleně navýšit. Tím se dostáváme přímo k zásadní otázce. Na jaké přírodní zdroje se můžete s důvěrou obrátit?

Špenát je zkrátka sázkou na jistotu

Zelená pro zdraví? V případě špenátu to platí dvojnásob. Jeden šálek této listové zeleniny vám milerád poskytne zhruba třetinu denní doporučené dávky vitaminu B2. Ovšem nabízí také požehnané množství vitaminu K, jež je důležitý pro správnou srážlivost krve i pevné kosti.

Řecký jogurt? Ten se nezdá

V kelímku tohoto mléčného dobrodince na vás čeká nejen vysoký podíl „bé dvojky“, ale i kvalitní bílkoviny, které vám přijdou vhod také při hubnutí, neboť navozují pocit sytosti. Mňamka krémovité konzistence rovněž prospívá trávení a díky obsaženým „hodným“ bakteriím bojuje proti škodlivým mikrobům způsobujícím nejrůznější infekce. Je tedy na předpis!

Vajíčka nejen ke snídani

Léta se říkalo, že vejce na seznamu nezdravých potravin zaujímají přední pozici, jelikož mají vysoký obsah cholesterolu, čímž ohrožují srdce. Dnes je všechno jinak! Experti je naopak doporučují a přísahají, že denní dávka dvou kousků dokáže pořádně vylepšit kondici. I vajíčka vás jako bohatá zásobárna vitaminu B2 nezklamou, přičemž zlepšují zrak i kognitivní funkce. Alespoň tedy podle odborníků!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat