Prostreno.cz

Vyzrajte na vysoký tlak bez léků. Tohle vám schválí i lékař

Není váš tlak tak docela v normě? Zařaďte do jídelníčku mrkev a kapustu. Čistě pro jistotu! Také si v rámci léčby častěji dopřejte čokoládu s pořádným podílem kakaa nebo lžičku medu.

Vysoký krevní tlak bývá odpovědný za celou řadu srdečních problémů, s nimiž není radno si zahrávat. Co když máte arteriální hypertenzi „na krku“ i vy? Pokud býváte permanentně unavení, bolí vás hlava, registrujete poruchy vidění, nebo vám sem tam teče krev z nosu, bohužel se to nedá vyloučit. Přesně toto jsou totiž aspekty, jež s vysokým tlakem úzce souvisejí! Co s tím? V první řadě by to chtělo absolvovat lékařskou prohlídku, ve druhé se můžete vydat do obchodu pro tyto doporučované potraviny.

Mrkev? Tu neocení jenom oči

S tímto oranžovým patronem dobré kondice nemůžete šlápnout vedle. Mrkev je totiž napěchována draslíkem, který je klíčový pro udržování rovnováhy elektrolytů a tekutin v buňkách těla. Kromě toho pomáhá snižovat vysoký tlak, přičemž se podílí i na rozkladu glukózy (jednoduchý cukr označovaný jako krevní cukr). Tento minerál ovlivňuje také aktivitu svalů, povzbuzuje peristaltiku střev a blahodárně působí na celý kardiovaskulární systém. Tlumí však i nežádoucí účinky nadměrné konzumace soli, což je jistě dobrá zpráva. Nebo ne?

Med. A to vážně

Že včelím produktem lze léčit, to je všeobecně známá věc. Chřipka, nachlazení, záněty dýchacích cest, zácpa. S nimi si med snadno poradí, a to s elegancí sobě vlastní. Ovšem pozor, málokdo tuší, že nejstarší sladidlo v dějinách obsahuje látku zvanou acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy, čímž přispívá k léčbě hypertenze. No vida, i toto ochucovadlo se tedy vyplatí povolat do akce!

Kapusta, podceňovaný zelenáč

Chcete-li si pojistit zdraví, nevykazujte ze své stravy ani opomíjenou kapustu. I ona může situaci o něco zlepšit! Tenhle zelenáč totiž nabízí neskromné množství kyseliny alfa-linolenové a buněčných oxidantů. Nouzi však nemá ani o vlákninu, vitaminy a minerály. Kombinace těchto cenných živin má protizánětlivé vlastnosti, a navíc mění viskozitu krve, což může tlak normalizovat.

Tmavá čokoláda je také na předpis

Míváte z mlsání čokolády výčitky svědomí? Pokud si „ujíždíte“ na takové, která se může pochlubit vysokým podílem kakaa, hoďte obavy za hlavu. Vzhledem k tomu, že právě ona zabraňuje tvorbě plaků uvnitř arteriálních stěn, snižuje riziko vysokého krevního tlaku a cévní mozkové příhody – podle studie britských vědců dokonce o 30 %. Tato dobrota rovněž díky kakaovému máslu obsahujícímu kyselinu olejovou reguluje hladinu cholesterolu. Poskytne vám však i dávku energie a dokonce chrání před rakovinou. To proto, že patří k nejbohatším zdrojům antioxidantů vůbec.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat