Prostreno.cz

Potraviny, které pomáhají předcházet rakovině prsu

Ujíždíte si na sladkostech a tučných pokrmech? Pokud si chcete zvýšit šance na to, že vás postihne karcinom ňadra, tak v tom klidně pokračujte. V opačném případě tyto „dobroty“ nahraďte rajčaty, batáty nebo tučnými rybami!

Karcinom prsu je nejčastějším zhoubným nádorem diagnostikovaným u žen. Ze statistik vyplývá, že na světě jich ročně touto chorobou onemocní více než půl milionu. Pokud se ptáte, jak situace vypadá u nás, na tisíc zastánkyň něžného pohlaví připadá jedna, kterou tenhle strašák osobně navštíví. Nechcete být další na řadě? Pak si dejte pozor na to, co jíte!

Sladké a tučné? Předzvěst katastrofy

Odborníci varují, že hrozbu této nemoci podstatně zvyšuje nadměrná konzumace rostlinných olejů, rafinovaného cukru nebo zpracovaných pokrmů. S tímto druhem karcinomu je často spojováno i červené maso a kravské mléko, které dle některých expertů obsahuje mnoho nežádoucích hormonů a chemických látek. Jaké potraviny naopak poskytují tolik potřebnou prevenci? Zde máte jejich seznam!

Ryby. Jejich schopnosti nepodceňujte

Mořské živočichy, jako jsou například sardinky, makrelu nebo lososa byste si v obchodě měli „ulovit“ zhruba dvakrát týdně. Alespoň takové doporučení plyne z poznatků nedávné americké studie zveřejněné v magazínu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Z nich totiž jednoznačně vyplývá, že dámy, které si tučné ryby neodpírají a pochutnají si na nich zhruba osmkrát do měsíce, vykazují o 32 % nižší riziko rakoviny prsu.

Batáty, příloha s bonusem

Sladké brambory jsou bohaté na betakaroten, což je silný antioxidant podporující imunitu. A přesně o to tady běží! Výzkum publikovaný v časopise Journal of the National Cancer informuje o tom, že jeho adekvátní množství v těle omezuje pravděpodobnost vývoje uvedené nemoci o 17 %. Důvodů, proč dát sladkým bramborám v kuchyni šanci, je ale víc. Díky vysokému podílu draslíku pomáhají snižovat krevní tlak a podporují zdraví celého kardiovaskulárního systému. Zároveň zlepšují náladu, neboť stimulují produkci hormonu štěstí, tedy serotoninu.

Rajčata? Těch není nikdy dost

Co rajskému jablíčku rozhodně nelze upřít, je vysoký podíl lykopenu. Toto barvivo, které šťavnatému plodu dává sytě červenou barvu, lékaři vychvalují do nebes. Několik na sobě nezávislých průzkumů už poukázalo na to, že jeho pravidelný přísun významně snižuje riziko zmíněného onemocnění. Tenhle antioxidant totiž působí proti škodlivým účinkům oxidačních procesů probíhajících v organismu, zatímco pozitivně ovlivňuje obranyschopnost. Dlužno dodat, že rovněž zpomaluje biologický proces stárnutí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat