Prostreno.cz

Proč vás bolí dásně. Příčinou může být alergie nebo hormony

Zase vás v ústech něco bolí? A překvapivě to nejsou zuby, ale dásně! Možná se tak děje proto, že se u vás zabydlela gumová nemoc. Ovšem mohla vám „nesednout“ i používaná zubní pasta nebo voda!

Bolestmi dásní trpí mnoho lidí. Jedni si na ně stěžují během noci, zatímco druzí jimi trpí po konzumaci horkých a studených nápojů či pokrmů. Týká se tato problematika i vás? Příčinu samozřejmě nejlépe odhalí váš zubař, nicméně existuje vysoká šance, že strůjcem tohoto nešvaru je nějaký z těchto faktorů. Kde tedy může vězet pomyslný kámen úrazu?

Zánět dásní, ten dokáže pěkně zatopit

Tento druh zánětu způsobuje bakteriální infekce. Jeho vývoji asi ze všeho nejvíce nahrává nedostatečná péče o dutinu ústní, v menší míře pak dědičné faktory, kouření, stres či cukrovka. Jak se tahle svízel projevuje? Zpravidla zčervenáním, podrážděním, otoky a mírnou, byť značně nepříjemnou bolestí. Dáseň je rovněž oteklá a křehká, přičemž se snadno poraní a krvácí. Léčba spočívá v důsledné zubní hygieně, zatímco hodně pomáhají výplachy ze šalvěje, slézu lesního nebo dubové kůry.

Alergie. Ani tohle není žádné terno

Používáte pro svůj dobrý pocit i maximální efekt celý arzenál past, ústních vod a dalších produktů, které střídáte dle nálady? Právě v tom může být ten hlavní problém! Obsažené přísady v nějakém výrobku bývají drsné a dráždivé, což může vyvolat i alergické reakce a skončit tak bolestmi dásní.

Hormony. A to jako vážně!

Odborníci jsou toho názoru, že za obtíží, o které právě hovoříme, může stát i hormonální nerovnováha typická pro premenstruační syndrom nebo menopauzu. Jak to řešit? Zkuste do jídelníčku zařadit potraviny, jež hladinu hormonů dokážou ustálit. Pomoc nabízí špenát, mandle, losos nebo česnek, ruku k dílu přidají i bylinky, jmenovitě pak ostropestřec mariánský, bazalka či maliník.

Gumová nemoc. Na tu pozor

Gumová nemoc jako onemocnění, se kterým se potýká stále více tuzemáků – tedy alespoň tak praví statistiky. Jde o stav, pro něhož jsou charakteristické ustupující dásně, dále pak jejich bolest, citlivost a krvácivost. Britští vědci působící na Královské univerzitě v Londýně dokonce došli k názoru, že gumová nemoc zvyšuje i riziko rakoviny, takže nejde o žádnou banalitu. I v tomto případě je v rámci zlepšení situace nutná důsledná hygiena, o dalších krocích je nutné poradit se s lékařem. A to brzy…





Celkem 3 komentářů

Ladislava Pulkova
29.08.2022
Ladislava Pulkova
29.08.2022
Ladislava Pulkova
29.08.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat