Prostreno.cz

Palmaria palmata: Řasa, která ovlivňuje nervy i štítnou žlázu

Palmaria palmata je řasa, která se skládá z krátkého stonku a širokých červených listů, které jsou v textuře poněkud husté a kožovité. Jelikož tato potravina obsahuje bohatou směs minerálů, je v různých částech světa důležitým zdrojem potravy, a to více než tisíc let. Co se stane, když ji ochutnáte i vy?

Palmaria palmata, které se také říká dulse, se objevuje především na severních pobřežích hlavních světových oceánů. Většinou se tato řasa může u břehu ručně vybrat a poté se suší, smaží nebo mele pro různé kulinářské a léčivé účely. Dulse se používá k aromatizaci polévek a salátů, což je dobře, neboť se může pochlubit slušným obsahem vlákniny a bílkovin. Když tuto řasu zařadíte do své stravy, dočkáte se pozitivní odezvy na mnoha frontách.

Silné kosti

Palmaria palmata je zdrojem minerálů, včetně vápníku, hořčíku a železa. Tenhle koktejl přispívá ke kostní minerální hustotě. Uvedené minerály mohou také pomoci chránit klouby a tkáně, což udržuje vitalitu i ve vyšším věku.

Snížení krevního tlaku

Draslík je dalším důležitým minerálem, který se nalézá v uvedené řase. Ostatně, je dobře známý jako vazodilatační činidlo, což znamená, že snižuje napětí a poškození krevních cév způsobené vysokým krevním tlakem. Příjem této řasy tak chrání před aterosklerózou, ischemickou chorobou srdeční, mrtvicemi a infarktem.

Oční péče

Vysoká hladina vitaminu A, nalezená v palmarii, je ideálním řešením pro problémy s viděním. Áčko působí jako antioxidant a zabraňuje volným radikálům poškozovat tkáně oka a způsobovat makulární degeneraci. Zpomaluje i vývoj šedého zákalu.

Posílení imunitního systému

Dulse patří k bohatým zdrojům vitaminů C, který zvyšuje počet bílých krvinek a zároveň hraje důležitou roli při výrobě kolagenu. Udržování imunitního systému v provozním stavu je zásadní pro celkové zdraví a přísun céčka je jedním z nejjednodušších a nejsnadněji dostupných způsobů, jak to udělat.

Prevence proti poruchám štítné žlázy

Mnoho lidí zapomíná, že jód je klíčovou součástí dietního zdraví, stejně jako funkčnost štítné žlázy, která tento stopový prvek potřebuje. Jód se konkrétně podílí na tvorbě hormonů štítné žlázy a působí i na nervovou soustavu.

Funkční trávení

Palmaria palmata se považuje za zásobárnu vlákniny, což znamená, že přidání do stravy reguluje trávicí procesy, a to zejména u lidí trpících zácpou nebo průjmem. Dietní vláknina změkčuje stolici a stimuluje peristaltický pohyb, zároveň snižuje záněty a nepříjemné stavy, jako jsou nadýmání či křeče.

Posílení nervového systému

Polynenasycené mastné kyseliny jsou důležité nejen pro zdraví srdce, ale i účinné fungování mozku a nervového systému. Studie spojují vysoké hladiny omega-3 mastné kyseliny, které palmaria obsahuje v dobré koncentraci, se zlepšenou mozkovou aktivitou a funkcí nervového systému. Palmaria je přitom k mání i jako extrakt. Zkusíte ji?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat