Prostreno.cz

Bylinky pro rychlou léčbu modřin

Stačí chvilka nepozornosti a modřina je na světě. Taky se právě teď s nějakou potýkáte? Make-up nechte ležet a s problémem se vypořádejte přímo u zdroje. Pomůže kafr nebo rojovník!

Za modřinu nebo také krevní výron, podlitinu či hematom se označuje poranění vzniklé následkem poškození drobných cév v oblasti pod kůží, kdy dojde k podkožnímu krvácení. Než se začne krev srážet a krvácení se zastaví, nahromadí se krev z poškozených cévek v oblasti, kde k úderu došlo.

Nahromaděná krev prosvítající přes pokožku má charakteristickou modro-fialovou až černo-modrou barvu, která je povědomá zvlášť ženám, neboť právě jim se krevní podlitiny tvoří snadněji. Co si s takovým nadělením počít?

Nejdřív chlad, pak masáž

Krevní podlitinu v první řadě ledujte a poté postižené místo mírně rozmasírujte odvarem z květů arniky nebo kafrovým lihem. (Kafr je přírodní látka získávaná samovolnou krystalizací ze silice vydestilované ze dřeva stromu kafrovníku. Hodí se k zevnímu vmasírování při nervových bolestech, naraženinách, revmatických bolestech a onemocněních dýchacích cest a jedná se o zázrak, na který naše babičky nedaly dopustit.) Pokud tuhle první pomoc máte za sebou, zaměřte se na prevenci.

Jedním z nejlepších prostředků proti podlitinám je badiaga, tedy sladkovodní houba spongilla fluviatilis, kterou lze zakoupit v některých obchodech s alternativními léčivy. V případě, že se zadaří, smíchejte dvě polévkové lžíce houby rozdrcené na prášek ve čtyřech lžících převařené vody a lehce potřete naražené místo. Houba, která je populární zvlášť v ruském lidovém léčitelství, začíná působit, když se část tekutiny vypaří, a dojde tak k bránění vzniku hematomu. S modřinou přišla i silná bolest? I na ni existují účinné páky!

Zázračná tinktura

Opravdu hodně naražená místa potírejte tinkturou nebo odvarem z květů rojovníku, což je stálezelený keř, který se podobá drobnému rododendronu a který miluje rašeliništní stanoviště. Použijte deset gramů bylinky na jednu sklenici vody, vařte na mírném ohni 15 minut, poté sceďte. Nemáte-li rojovník, zkuste na bolavé oblasti přiložit čerstvé listy zelí.

Zdroje: názor autora, www.firstaid.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat