Prostreno.cz

Bylinka, která krotí bolesti hlavy a přináší štěstí

Můžete ji v letních měsících potkat na železničních náspech, podél polních cest, na pastvinách či kamenných svazích. Komonice lékařská pomáhá s usínáním a přivádí do domu štěstí! Co musíte udělat proto, aby se vás drželo?

Tato dvouletá vysoká rostlinka miluje slunná stanoviště. Svou dutou lodyhu zdobí drobnými, sytě žlutými kvítky, které při odkvětu nabývají bílé barvy. Její plody jsou lusky, ale k využití rostliny se sbírá pouze kvetoucí nať. Mladé listy lze v omezené míře použít v kuchyni, a to do salátů. Komonice obsahuje mnoho cenných látek, jako jsou kumarin, melilotin, flavony, třísloviny a éterické oleje.

Léčebné využití

Komonice je silák mezi rostlinami, její léčebné síly jsou vskutku značné. Zvyšuje pružnost cév, a tak se nejčastěji užívá k léčbě žilních onemocnění. Léčí nejen křečové žíly, ale i hemoroidy, proto je velmi vhodná k přípravě mastí. Přidává se do čajů proti kašli, astmatu i bronchitidě. Snižuje bolest hlavy a poradí si také s migrénou. Pokud máte problémy s usínáním, její hypnotické účinky rovněž pomohou. Obklady z komonice tiší bolest, léčí vředy, odstraňují otoky. Pro efektivní účinek je dobré je přikládat 3krát denně po hodině, poté i na noc. A už jste ochutnali výborný (alko) nápoj?

Komonicové víno

Pro zlepšení krevního oběhu a regeneraci menších popraskaných žilek je komonicové víno ideální. Připravíte si ho z jednoho litru kvalitního červeného vína, do kterého na 10 dní přidáte 10 g sušené nati květů rostliny. Maceruje se nejlépe v temnu, občas nádobu protřepejte a po uplynutí 10 dnů slijte. Užívejte kávovou lžičku 3krát denně před jídlem, a pokud vše budete dobře snášet, zvyšte dávku až na polévkovou lžíci. Nezapomeňte po 14 dnech udělat alespoň dvouměsíční pauzu.

Přivolání štěstí a další zajímavosti

Usušená komonicová nať v plátěném sáčku udrží vaši lásku, svazeček nade dveřmi chrání dům před zlými silami a přivolává štěstí. Pokud se chcete s někým udobřit, mějte komonici ve váze na stole, u kterého budete jednat. Od nepaměti se tradovalo, že tato bylinka dělá divy v podvodní říši tím, že dovede přilákat na udici i tu nejmazanější rybu. Díky svému silnému aroma rovněž poslouží jako odpuzovač molů v šatní skříni.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat