Prostreno.cz

Hladinu šťastného hormonu lze zvednout přirozeným způsobem

Nemáte chuť na kávu nebo jí prostě nepijete? Energetickým drinkům se vyhýbáte obloukem? Dobré fyzické i duševní rozpoložení vám zajistí ale také pobyt na slunci nebo konzumace kuřecího masa!

Často vás bolí hlava a špatně spíte? Trpíte problémovým zažíváním nebo registrujete nepříjemné napětí ve svalech? Tohle všechno se může dít kvůli tomu, že jste dlouhodobě pod velkým tlakem. Nic si ale nevyčítejte, dnešní uspěchaná doba, všudypřítomný stres a stále se zvyšující nároky útočí na zdraví i nervy. Co s tím?

Osvojte si metody, které podporují „výrobu“ šťastného hormonu serotoninu, jež je odpovědný za pocity radosti a celkové spokojenosti. Rázem budete v psychické i fyzické pohodě, díky čemuž se také zbavíte výše jmenovaných obtíží. Jak tedy získat pozitivní nadhled?

Volte správné potraviny

Jídlem k optimismu? Přesně tak! Je prokázáno, že produkci neurotransmiteru serotoninu značně zvyšuje aminokyselina zvaná tryptofan. Tu v hojném množství naleznete kupříkladu v tmavé čokoládě, mléčných výrobcích či kuřecím mase. Jejím dobrým zdrojem jsou však i ryby, banány nebo vejce. Nezapomeňte si proto tyto položky připsat na nákupní seznam!

Pobuďte na slunci a čerstvém vzduchu

Sluníčko svítí ostošest? Pak vám nic vám nebrání, abyste se pohodlně usadili na terase nebo lavičce v nejbližším parku. Ptáte-li se, co z toho budete mít, odpověď je jasná. Jakmile se vystavíte hřejivým paprskům, ve vašem systému se okamžitě začne tvořit vitamin D. Vzhledem k tomu, že hladiny tohoto vitaminu úzce souvisí s výše zmíněným zprostředkovatelem příznivého rozpoložení, po pár minutách budete mnohem veselejší.

Dejte si kafe. No vážně

Podle poslední americké studie uskutečněné Harvardovou univerzitou může káva skutečně pomoci lidem v tom, aby se ve svém životě cítili mnohem spokojenější. Dle názoru tamních expertů je dokonce stejně účinná jako běžně předepisovaná antidepresiva, neboť stimuluje centrální nervový systém k větší produkci neurotransmiterů v mozku, konkrétně pak noradrenalinu, serotoninu i dopaminu. No vida, na dně šálku tedy naleznete pozitivní přístup i úsměv, který vám tolik schází!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat