Prostreno.cz

Potíže s dýcháním vyřeší plicník lékařský

Pokud máte potíže s dýcháním, plicník může být jedním z nejlepších přírodních řešení. Tato tradiční léčivá rostlina je přitom k dispozici v několika formách. Nejlepší ale je, když si ji sami nasbíráte! Jarní počasí je sběru této léčivky nakloněno.

Pulmonaria Officinalis neboli plicník lékařský roste v různých částech světa včetně Evropy, Severní Ameriky, Afriky a Asie. Prospívá na vlhkých stanovištích a obvykle je mezi prvními rostlinami, které kvetou na začátku jara. Už od středověku se považuje za lék, i když stojí za zmínku i jeho krásné květy modré barvy, jenž se později mění na fialovou. Krásná podívaná!

Úleva od respiračních potíží

Plicník obsahuje celou řadu chemických sloučenin, které dávají rostlině její léčebné využití. Mezi tyto sloučeniny patří saponiny, antioxidační flavonoidy, jako je kvercetin, alantoin a kyselina tříslová. Rostlinka vykazuje mírné diuretické a antibiotické vlastnosti a je užitečná při sípání, kašli i záchvatech bronchitidy, černého kašle nebo astmatu. Zároveň čistí dýchací cesty.

Využití v kuchyni

Listy této rostliny mají hořkou chuť, takže se čaj často dochucuje medem, ale navzdory tomu se uvedené listy konzumují vařené, nebo dokonce syrové – hlavně v salátech. A co léčivý profil plicníku?

Antioxidační a kosmetické účinky

Bulharská studie publikovaná v roce 2005 potvrdila, že plicník je plný antioxidantů, které chrání před škodlivými účinky volných radikálů a pomáhají předcházet vážným stavům, včetně onemocnění srdce a rakoviny. Dostatečné množství antioxidantů v těle však také chrání pokožku před mnoha nežádoucími známkami stárnutí, jako jsou vrásky a jiné vady kůže. Plicník se proto aplikuje přímo na pokožku, a to už jen proto, že urychluje hojení drobných ran a oděrek.

Lepší trávení

Zdraví trávicího systému má zásadní význam na celkovou pohodu. Bohužel, mnoho lidí trpí zažívacími potížemi, jako je nadýmání, zácpa či bolest žaludku. Naštěstí existují přírodní fígle, které poskytují úlevu. Jedním z nich je právě plicníkový čaj, jenž zmírňuje gastrointestinální problémy, včetně trávení a průjmu.

Kondice močového ústrojí

Vzhledem k přirozené diuretické schopnosti této bylinky se jedná i o mocný prostředek při léčbě ledvin a infekcí močových cest. Podporuje totiž tvorbu tekutin v těle a zvyšuje frekvenci močení, čím zbavuje organismus toxinů.

Další potenciální výhody plicníku

I když se s plicníkem nejčastěji léči nemoci plic a dýchacích cest, tradičně se rostlinka využívá i při snížení krvácení během menstruace a potíží souvisejících se štítnou žlázou.

Plicník je přitom k dispozici v několika formách včetně kapslí a tinktur, ale největší popularitě se těší jako čaj. Doba sběru připadá na duben až květen. Sbírá se kvetoucí nať. Už se na něj těšíte?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat