Prostreno.cz

Na závratě s jablečným octem nebo levandulí

Trpíte „motanicí“, proto jen stěží držíte rovnováhu, přičemž je vám zle od žaludku? Pokud nechcete polykat farmaceutické prášky, z nejhoršího vás může dostat odvar z kozlíku lékařského nebo aromaterapie!

Je asi zbytečné zdlouhavě vysvětlovat, jak „vypadají“ závratě. Pocit nevolnosti, který doprovází nepříjemné točení hlavy, pravděpodobně zažil každý. Stejně jako s ním spojené vrávorání a nejistotu při sebemenším pohybu! Ale co první pomoc, když jednoho taková svízel zasáhne? Záchranu v nouzi představují tyto osvědčené domácí prostředky.

Jablečný ocet, ten vás nezklame

Ocet z jablek není jen báječným ochucovadlem, které se v kuchyni rozhodně neztratí. Tato blahodárná tekutina patří mezi staré lidové léky, což potvrzuje mnoho historických pramenů. Tradiční „medikament“ se může pochlubit antibakteriálním, antivirovým a antimykotickým působením. Zároveň obsahuje cenné aminokyseliny a enzymy, jež obnovují vnitřní rovnováhu, proto si hravě poradí s nevolností i závratěmi. Jak ho užívat? Rozmíchejte jeho dvě lžičky se stejným množstvím medu ve sklenici teplé vody. Úleva se dostaví co nevidět.

Levandule není dobrá jenom na spaní

Tuto bylinku má mnoho lidí úzce spjatou se zaháněním nespavosti. Patříte mezi ně i vy? Možná vás překvapí, že inhalace esenciální levandule je spolehlivým řešením komplikace, jíž je zasvěcen tento článek. Sluší se zmínit, že smíchá-li se tento voňavý poklad s dalším nosným olejem, vzniklé „pomazání“ zase ocení pacienti s vyrážkami, ekzémy, akné i psoriázou. Na seznam jeho ctností patří také to, že urychluje hojení ran, zabraňuje tvorbě jizev a ulevuje bolestivým svalům. To jen kdyby náhodou…

Kozlík lékařský jako sázka na jistotu

Stopy kozlíku, nazývaného též baldrián, valerián nebo také kočičí kořen, sahají až do 12. století, kdy se hojně využíval jako uklidňující prostředek blahodárně působící na psychiku. Rostlina se souměrnými kvítky bledě růžové barvy toho ale umí mnohem víc. Díky svým cenným látkám reguluje činnost srdečního svalu a přispívá ke snížení krevního tlaku, zatímco odstraňuje křeče hladkého svalstva. Kozlík obecně pomáhá při žaludečních a střevních potížích, astmatu, bolestech hlavy, závratích a epilepsii. Multifunkční léčivo, viďte?

Zdroj: názory autora, www.firstaid.com, www.wikipedia.com





Celkem 2 komentářů

Libor Zíka
17.04.2022
Ano

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat