Prostreno.cz

Máte migrénu? Možná za ni může váš jídelníček

Zase vás příšerný bolehlav úplně vyřadil z provozu? Tahle svízel vás zasáhla kvůli tomu, že pijete až moc kávy. Ovšem na seznam viníků si připočítejte také instantní polévky, kořenící směsi, sýry a omáčky!

Migréna podle expertních odhadů tíží až milion našinců. Patříte mezi ně i vy? Pak víte až moc dobře, že palčivá bolest hlavy, jež zpravidla přetrvává od 2 do 72 hodin, není žádné terno. O dalších symptomech spojených s tímto chronickým onemocněním, jako jsou nevolnosti, pocity na zvracení a nesnášenlivost světla, raději ani nemluvit. Jenže co když si na tuhle obtíž „zaděláváte“ vlastní vinou, aniž byste to tušili? Existují totiž potraviny a nápoje, které migrénu zvesela spouštějí. Před čím se mít na pozoru?

Instantní polévky a kořenící směsi? To je zlo

Říká vám něco pojem glutaman sodný, zkratkou MSG? V potravinářském průmyslu je nejvíce používaným dochucovadlem, tedy látkou zvýrazňující chuť a vůni pokrmů. Tento hydrolyzovaný protein se objevuje v kořenících směsích, sójových omáčkách a instantních polévkách. Často nechybí v masných výrobcích, uzeninách i konzervovaných jídlech, přičemž je přidáván také do různých alkoholických nápojů. Máte pocit, že jsme vyjmenovali všechno, co vám chutná? To vůbec není dobře!

„Je vědecky prokázáno, že MSG úzce souvisí s migrénou. Tato chemická sloučenina je nejvíce agresivní, je-li konzumována v tekutinách, jako jsou polévky, kečupy a zálivky. Bohužel ji obsahuje většina zpracovaných a balených potravin, proto se jim snažte vyhýbat,“ doporučuje Vincent Martin, americký profesor katedry interního lékařství Cincinnatské univerzity, který je zároveň autorem několika knih o migréně.

Káva. I s tou buďte opatrní

„Denní dávka kofeinu pro dospělého jedince by se měla pohybovat kolem 400 mg, což odpovídá čtyřem šálkům kávy. Pokud tento limit budete dlouhodobě překračovat, hrozí vám kromě bolestí hlavy i pálení žáhy, poruchy srdečního rytmu, svalové křeče, deprese nebo žaludeční problémy,“ varuje výše jmenovaný lékař s tím, že s celosvětově nejvyhledávanějším stimulantem byste to neměli přehánět.

I zralé sýry mají svou temnou stránku

Rádi si ke sklence vína dopřejete i kousek zrajícího sýra? Pak jdete palčivému nešvaru naproti hned dvakrát. Alkohol jako takový totiž patří mezi nejčastější „pachatele“ bolestí hlavy, na což odborníci prostřednictvím svých studií poukazují neustále. Na lůžko a s ledovým obkladem vás však může klidně „poslat“ i zmíněný mléčný výrobek. Důvod dle expertů tkví v obsažené aminokyselině zvané tyramin, jež působí na cévy, proto dokáže „zapnout“ i otravnou neduhu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat