Prostreno.cz

Nesnášíte koriandr? Vědci mají vysvětlení

Nedá se říct, že by koriandr milovali úplně všichni. Tuto bylinku obvykle lidé buď zbožňují, nebo naopak nenávidí. Proč v některých vzbuzuje rozpaky?

Koriandr setý (Coriandrum sativum) je jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých (Apiaceae), planě rostoucí ve Středomoří. V kuchyni se využívají všechny části koriandru, semena, která jsou velmi aromatická a mají nasládlou chuť, listy i kořeny. Semena bývají součástí kořenících směsí, jako je především indické kari koření, ale lze je využít i samostatně. V Belgii se koriandr využívá při výrobě piva Witbier, jeho aroma a sílu však oceňují i kosmetické společnosti. Jak to s ním máte právě vy?

Jednoletá bylinka příbuzná anýzu, kopru a kmínu

Profesor Russell Keast, který se specializuje na smyslovou a potravinářskou vědu na Deakin University School of Exercise and Nutrition Sciences, říká, že genetika může být do značné míry obviňována z toho, jak k této bylince mnozí přistupují. Taky vám nedělá dobře? Důvod hledejte sami u sebe!

„Člověk má v nose čichové receptory, které jsou zodpovědné za identifikaci těkavých sloučenin v atmosféře, včetně těkavých sloučenin uvolňovaných z potenciálních potravin Tyto receptory určují, co cítíte, když koriandr ochutnáte. Dojmy se na základě osobní genetické výbavy jedinců výrazně lidí. Někomu tato bylinka připomíná třeba mýdlo. Takový nešťastník pak není schopen potravinu s koriandrem pozřít,“ říká profesor Russell Keast s tím, že podobné je to například i u brokolice.

Sexuální touha i příznivý dopad na nervovou soustavu

„Někdo může mít na brokolici velkou averzi, protože jeho hořké chuťové receptory přehnaně reagují na specifickou sloučeninu obsazenou v této zelenině. I to se stává,“ dál objasňuje zmíněný odborník. Pokud vám koriandr nevadí, a vaše genetika je s ním kompatibilní, připravte si léčivé víno, které kromě jiných benefitů nabízí i afrodiziakální účinky! Co budete potřebovat?

Do jednoho litru svého oblíbeného červeného vína nasypte asi tři až čtyři polévkové lžíce koriandru a nechte 10 dnů louhovat. Užívá se jedna až čtyři polévkové lžíce denně. Užívání koriandru by se však měli vyhnout lidé s poruchou srážlivosti krve. (Uvedené koření obsahuje kumarin, tedy toxin, jenž působí proti srážení krve.)





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat