Prostreno.cz

Proč nechodit do fastfoodu: Má víc kalorií než před 30 lety

Milujete všechny ty hranolky, smažená kuřecí křidélka, hamburgery či tortilly s dresinky? Je fastfood váš denní chleba? Pak byste měli zbystřit. Nutriční složení se za posledních 30 let výrazně změnilo – k horšímu!

Je známo, že jídlo z fastfoodu často navzdory svému vysokému obsahu kalorií nabízí pouze malou, či dokonce žádnou výživovou hodnotu. Výsledkem je pak špatný zdravotní stav, nadváha nebo obezita. Po konzumaci dobrot z rychlého občerstvení taky chybí energie a elán.

Stačí, když si nějakou tu mlsku dopřejete dvakrát či třikrát týdně, a už si zaděláváte na zdravotní problémy. V ohrožení je hlavně srdce, konkrétně sodík může přispět ke zvýšení krevního tlaku nebo rozšíření srdečního svalu. Z příliš velkého množství sacharidů zase hrozí cukrovka. Co se týče již zmíněné nadváhy nebo obezity, situace je v porovnání s minulými roky ještě o něco horší. Fastfoody totiž nabízejí jídla, která mají více kalorií než před 30 lety!

Obezita světem vládne

Studie, kterou provedla americká Bostonská univerzita, potvrdila, že ani dnes, kdy se přihlíží ke zdravotnímu životnímu stylu, není fastfood nic víc, než časovaná bomba. Tamní výzkumníci apelují, že velikost porcí, počet kalorií a obsah sodíku v „rychlých potravinách“ se za poslední tři desetiletí znásobily.

Vědci na to přišli tak, že po dobu 30 let (konkrétně mezi roky 1986 a 2016) sledovali 10 amerických špičkových restaurací rychlého občerstvení, přičemž se zaměřili na nutriční složení jídel. Výsledky studie, které byly publikovány v časopise Journal of Nutrition and Dietetics, jsou šokující.

K jídlu hračku? Chytrý obchodní tah

Je jedno, jestli sníte tortillu, hamburger nebo hranolky, obsah nezdravých látek v jídle se zvýšil o celý 226 procent! A největší propad prý zaznamenávají hlavně dezerty následované předkrmy. Tyto dvě kategorie zaznamenaly nárůst o 62 kcal a 30 kcal za desetiletí. To, že restaurace nabízejí k jídlům hračky, je sice konkrétně pro děti líbivé, ale ve výsledku je to jen malá náplast za zničené zdraví. V ohrožení jsou přitom všichni.

Zdravých „komponentů“ ubývá

Bylo také vypozorováno, že se množství sodíku zvyšuje v kategoriích napříč všemi deseti nabídkami, na druhou stranu se snížilo množství železa a vápníku. „Potřebujeme najít lepší způsoby, jak pomoci lidem konzumovat méně kalorií a sodíku v restauracích rychlého občerstvení. Situace je katastrofální,“ nechala se slyšet vedoucí vyšetřovatelka a zároveň nutriční odbornice Megan A. McCrory ze zmíněné Bostonské univerzity. A ta nejhorší zpráva nakonec? Podle Světové zdravotnické organizace jsou Češi aktuálně nejtlustší v historii. S obezitou se léčí již přes milion našinců.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat