Prostreno.cz

Jste častou obětí komárů? Viníkem jsou geny, alkohol i výška

Zase máte jedno štípnutí vedle druhého? Zřejmě je to proto, že jste si dopřáli sklenku metly lidstva, což komárům neuniklo. To, že jste jejich oblíbeným cílem, ovšem ovlivňuje i pohlaví, složení potu nebo genetika!

Asi všichni máme rádi teplé večery, které přímo vybízejí k venkovnímu posezení. Co nám je ale pořádně kazí? Pro odpověď není třeba chodit daleko – krvelačný hmyz. Připadá vám, že jste pro otravné komáry mnohem přitažlivější než vaši přátelé? To nemusí být jenom pocit. Ostatně, i odborníci připouští, že ne každý člověk jim chutná stejně. Podle čeho si vybírají své oběti?

Dech a pohlaví jako hlavní lákadla

Vědci působící na skotské Aberdeenské univerzitě provedli výzkum, do něhož zahrnuli 300 dospělých jedinců různého věku. Jejich poznatky jasně prokázaly, že jestli si dvoukřídlí narušitelé mají vybrat, mnohem častěji zaútočí na ženy, protože vylučují více potu a chemikálií. Ukázalo se však, že i dech zde hraje důležitou roli.

„Komáři nás najdou podle těkavých látek, jež vylučujeme z těla a také podle našeho dechu, zejména oxidu uhličitého, který vydechujeme. Čím rychlejší je naše dýchání, třeba při sportu nebo práci na zahradě, tím jsme pro tento druh hmyzu atraktivnější,“ vysvětluje profesorka a autorka studie Jenny Mordue. Co dalšího nezvané pisklavé hosty přitahuje?

Alkohol? Na ten pozor

Američtí odborníci jsou na základě své studie z roku 2002 skálopevně přesvědčení, že i vyznavači metly lidstva patří do rizikové skupiny, tedy pokud jde o počet svědivých štípanců. Experti totiž zjistili, že zvýšený obsah etanolu v krvi, potu a dechu platí pro zmíněné nepřátele klidu jako pozvánka, která se prostě neodmítá.

Výška. I na té kupodivu záleží

Ze stejného průzkumu rovněž vyplynulo, že míra přitažlivosti pro komáry je do značné míry dědičná, přičemž jsou k jejich kousnutí obecně náchylnější vysocí lidé. Ač to zní hodně kuriózně, neuvěřitelně a prapodivně, je tomu tak hlavně proto, čahouni jim zkrátka stojí „při průletu“ v cestě. Tedy alespoň takový je názor expertů, kteří poukazují na to, že tihle členovci nejčastěji létají ve výšce okolo dvou metrů nad zemí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat