Prostreno.cz

Možné důvody bolestivých křečí v nohou

Křeče kdekoliv v těle jsou opravdu nepříjemné. Co může být příčinou? Dehydratace, dlouhodobé užívání antikoncepčních pilulek nebo pořádná nouze o hořčík.

Křeče dolních končetin nejsou nebezpečné ani život ohrožující, kdo na ně ale trpí, ten ví, že jde o značně bolestivou záležitost. Víte o tom svoje, proto by vás opravdu zajímalo, co za touhle patálií stojí? Možných příčin může být více. A zde je jejich seznam!

Dehydratace, na tu pozor

Pokud často registrujete obtěžující pnutí v lýtkách nebo chodidlech, nabízí se přímo zásadní otázka. Jak jste na tom s pitným režimem? Venkovní teploty jsou více než příznivé, což pochopitelně nahrává i intenzivnějšímu pocení. Touto přirozenou cestou ovšem z těla kromě vody odchází i elektrolyty, které pomáhají svalům správně fungovat. A právě jejich nízký počet bývá spojován s nadměrnými stahy hladké svaloviny! Kdykoli vás tedy zmíněný nešvar zasáhne, berte to tak, že je nejvyšší čas na sklenku vody.

Užívání některých léků. Jako vážně!

Poznatky jedné z amerických studií naznačují poměrně znepokojující fakta. Vyplývá z nich totiž, že jedinci konzumující antikoncepční pilulky, léky na astma, protizánětlivé medikamenty, statiny (prostředky snižující hladinu cholesterolu) nebo diuretika, bývají ke křečím zpravidla náchylnější. Ano, čtete správně! Jestli jste k takovému tvrzení poněkud skeptičtí, pozorně si přečtěte příbalový leták farmaceutického produktu, jež pravidelně užíváte. Mezi vedlejšími účinky se zmínka o uvedené nepříjemnosti jistě najde…

Dlouhodobá absence hořčíku

Hořčík je jedním z životně důležitých minerálů, a to úplně bez nadsázky. Vždyť je naprosto nezbytný pro správnou funkci více než 200 enzymů, přičemž má velký vliv na kondici cév, svalů, kostí a zubů. Ovlivňuje také trávení, hladinu cukru v krvi i celkovou náladu, zatímco se podílí na detoxikaci a podporuje bezproblémové trávení. Denní doporučovaná dávka hořčíku se pohybuje v rozmezí 150–300 mg. Máte ho dost? Pokud ne, výstražným signálem jeho nedostatku bývají právě křeče, které si servítky rozhodně neberou. Nutno zmínit, že ho načerpáte z kapusty, rajčat, červené řepy, brokolice, římského salátu, špenátu, avokáda, kakaa, hořčičných semínek, fenyklu nebo petržele.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4429847/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat