Prostreno.cz

Svíčka u postele: Ohrožuje psychiku i sexuální zdraví

Máte rádi, když si před spaním zapálíte svíčku, například v aromalampičce? Pozor, ohrožuje to vaše psychické, fyzické i sexuální zdraví!

Světlo svíček uklidňuje a navozuje romantickou atmosféru. Nic proti tomu, ale vědci hlásají, že expozice umělému světlu po západu slunce zpožďuje vzestup spánkového hormonu melatoninu. A právě i světlo svíček před výletem do říše snů značně ovlivňuje to, jak bude noc probíhat. Navíc citlivost jednotlivce na světlo je důležitým faktorem zdraví. Někteří lidé jsou vůči světlu tak vnímaví, že jim stačí, aby svíčka v noci zaplápolala, a už se probudí. Patříte k nim? A máte se obávat o svoje zdraví?

Tma jako prastará nutnost

Jasná světla mohou zpomalit tvorbu melatoninu v těle, což je hormon, který ve večerních hodinách vyvolává ospalost. Zatímco odborníci na spánek často varují proti používání telefonů, počítačů nebo televizorů, výzkumníci z Austrálie apelují, že ulehnutí do peřin opravdu narušuje i jemné světlo svíček.

Tolerance na ně totiž u některých lidí může být až 58krát vyšší než u jiných, což odhalili experti z Univerzity Monash, kteří testovali efekty umělého světla na skupině 55 mužů a žen, které po dobu osmi týdnů nárazově vystavovali lampám. Podle nich stačí, aby hladina melatoninu klesla o 50 procent, a už je problém na světě.

Ostatně, tento hormon je produkován v epifýze v mozku a jeho uvolňování do těla je řízeno právě světlem. Během dne, kdy oko světlo absorbuje, jsou jeho hladiny v těle nízké a v důsledku toho se cítíme bděle. Když se však začne stmívat a množství světla absorbovaného okem se sníží, v těle cirkuluje více melatoninu.

Hra stínů a hormonů

Melatonin připravuje tělo na spánek zpomalením srdeční frekvence, snížením krevního tlaku a změnou tělesné teploty. Organismus odpočívá a nabírá síly. O to všechno se však můžete připravit prakticky ve vteřině.

„Pro některé lidi může býti i čtení u slabé lampičky kontraproduktivní, stejně jako relaxace u svíčky,“ nechal se slyšet profesor Sean Cain pro odborný magazín New Scientist. Podle něj je vhodné snížit expozici světla před spaním na minimum. Nedostatek spánku nebo jeho nízká kvalita pak ovlivňuje reflexy člověka i jeho chutě. Lidé, kteří v noci nedostatečně relaxují, mívají problémy s přibíráním na váze a častěji podléhají emoční nestabilitě. Dochází i k útlumu sexuálního života a vzrušení.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat