Prostreno.cz

Voňavý levandulový olej je lékem pro pleť

Levandulový olej je tradiční aromaterapeutickou pomůckou. Proč je zrovna tenhle zázrak tak úžasný? Pleť ho miluje hned z několika důvodů!

Mnoho lidí má levandulový olej spojený s příjemnou, relaxační vůní. U ní to však jenom začíná. Tento olejíček si báječně rozumí nejen s relaxací, ale i pletí. Co všechno umí?

Léčba akné

Levandulový olej je jedním z nejlepších esenciálních olejů k léčbě akné a černých teček, protože má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Můžete jej použít zředěný ve vodě nebo kokosovém oleji. Poté jej aplikujte na pokožku náchylnou k pupínkům, nechte pár minut působit a poté smyjte.

Zklidnění ekzémů a stavů suché kůže

Málokdo ví, že levandulový olej pomáhá léčit ekzémy a suchou pokožku. Když ho navíc smícháte s olejem jojobovým, získáte kvalitní prostředek k hydrataci pokožky a snížení jejího svědění. Pro suché, popraskané paty, naneste směs levandule a kokosového oleje přímo na nohy a na noc si natáhněte pár čistých ponožek. Pokud to takhle uděláte několikrát za sebou, paty se změkčí během několika dní.

Protizánětlivé vlastnosti

Není třeba dodávat, že levandulový olej má protizánětlivé a analgetické vlastnosti, jak potvrzuje jistá studie brazilských výzkumníků. Může pomoci uklidnit imunitní systém a má také relaxační účinek na duševní zdraví. Olej zároveň znecitlivuje, takže jej neváhejte použít, pokud trpíte bolestmi hlavy či zubů.

Antifungální působení

Na antifungální účinnost, zejména v případě kožních infekcí Candida, se v případě levandule můžete spolehnout. Výzkumní pracovníci naznačují, že tento olej funguje jako vhodná náhrada chemických léků.

Rychlost hojení ran

Levandulový olej se dá použít i na řezy, škrábance a rány. Díky svým antiseptickým vlastnostem urychluje hojení ran. Zpráva publikovaná v BMC Complementary and Alternative Medicine odhalila, že lokální aplikace levandulového oleje zvyšuje produkci kolagenu a tím rány zaceluje.

Prevence proti vráskám

Vrásky jsou tvořeny hlavně kvůli slunci a oxidačnímu stresu v těle. Levandulový olej bohatý na antioxidanty naštěstí má dvojí účinek, protože chrání pokožku před škodlivým UV zářením a poskytuje antiradické vlastnosti.

Repelent proti hmyzu

Trápí vás hmyz? Jednoduše rozstříkejte levandulový olej do míst, kde se pohybujete. Odpuzuje komáry, zabíjí parazity a vši. Na léto je to skvělý pomocník!

Zdroj: medicalnewstoday.com, healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat