Prostreno.cz

Jaké potraviny jsou bohaté na důležitý L-arginin

Arginin? Módní termín, kterému ne každý rozumí. Co to je vlastně zač a proč by neměl chybět i na vašem stole? Až budete grilovat, připravte si určitý druh masa!

Arginin nebo L-arginin je důležitá aminokyselina, která je nezbytná pro různé tělesné funkce. Udává se, že strava bohatá právě na tuto látku je bezpodmínečně nutná pro optimální fungování těla, a to od oživení imunitního systému až po zdraví srdce.

Nejdůležitější funkcí argininu však je, že tvoří oxid dusný, což je vazodilatační činidlo. V překladu to tedy znamená rozšiřování stěny cév. To pomáhá při zlepšování průtoku krve a udržování kardiovaskulárního zdraví. Na tuto látku by se však měli soustředit i ti, kdo utrpěli zranění či popáleniny. L-arginin totiž regeneruje tkáně a je užitečný při produkci protilátek. Kde ho najít?

Mořské plody

Mořské plody jsou sázkou na jistotu. Krevety, krabi, humři, tuňák a treska obecná patří k výborným zdrojům argininu.

Drůbež

Krůtí prsa mají nejvyšší koncentraci argininu, asi 2096 mg na každých 100 g. Podobně je na tom i kuře a křepelka. Zahrnete je do své stravy?

Červené maso

Červené je jeden z nejlepších zdrojů bílkovin a argininu. To je asi dobrá zpráva to, kdo v létě grilují hovězí dobroty!

Luštěniny

Sójové boby, čočka a cizrna se sice tváří nenápadně, ale ve skutečnosti oplývají nejvyšší koncentrací argininu mezi luštěninami. Vegetariáni a vegani jsou nadšení, tak třeba jejich řady rozšíříte.

Ořechy a semena

Těm, kdo hledají rychlou a zdravou svačinu, se bude hodit informace, že také slunečnicová a dýňová semínka mohou pomoci splnit kvótu argininu.

(Mořská) zelenina

Držíte si linii, takže tuky nebo sacharidy nevyhledáváte? Pakliže je ve vašem zájmu i příjem L-argininu, obraťte svoji pozornost k mořským řasám a špenátu. Co se týče nějakých těch čísel, platí, že se L-argininem nelze předávkovat, nicméně je rozumné držet se doporučovaného denního příjmu, který je stanoven na přibližně 6 000 mg.

Sluší se uvést, že i u zdravých jedinců mohou vysoké dávky způsobit drobné gastrointestinální problémy. O užívání argininu by se v každém případy měly poradit těhotné a kojící ženy, ale také pacienti s nízkým krevním tlakem, alergií, astmatem a onemocněním ledvin.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat