Prostreno.cz

Mycí houba z lufy: Proč ji nepoužívat na obličej

Děláte všechno proto, abyste minimalizovali pravděpodobnost závažných infekcí i riziko poškození pokožky? Pak byste asi měli dát vale své oblíbené lufě. Ano, má sice pověst kosmetického dobrodince, opak je ale pravdou!

Máte doma lufu či masážní rukavici z lufy? Možná byste měli vědět, že její každodenní používání odborníci vůbec nedoporučují. A zvláště ne na tvář! Proč mají experti na přírodní hygienickou pomůcku, o níž se povídá, že zlepšuje kvalitu pleti, svůj vlastní názor?

Očista, která si nebere servítky

„Je potřeba udržovat pokožku čistou, ovšem lufa nepatří mezi nejlepší pomůcky. Je příliš hrubá, proto působí extrémně dráždivě. Jistě, pomáhá odstraňovat nečistoty, nicméně kromě nich zbavuje kůži i přírodních lipidů, které jsou důležitou součástí její ochranné bariéry,“ vysvětluje americký dermatolog Benjamin Garden, jež vykonává praxi v americkém Chicagu. Co dalšího by každý příznivce tohoto „nástroje“ měl vzít na vědomí?

Bakterie? Začněte si s nimi tykat

„Nevěřili byste, kolik bakterií se vyskytuje v zákoutích lufy. Jejich nezřízenému rozmnožování hodně nahrává i teplé a vlhké prostředí v koupelně, které těmto nebezpečným organismům vyloženě svědčí. Všechny škodlivé zárodky plus další špínu z povrchu těla si pak aplikujete přímo na tvář, což není vůbec bezpečné,“ varuje další specialista, dermatolog Joel Schlessinger z americké Omahy. Jste v šoku? Bude hůř.

Jmenovaný lékař totiž připouští, že nahromaděné bakterie mohou způsobit závažné infekce, a to zejména pacientům s oslabeným imunitním systémem. Ještě pořád na prostředek získávaný z tropické popínavé rostliny nedáte dopustit? Zřejmě by neškodilo připomenout pravidla „bezpečnosti práce“.

Všeho moc škodí. A peelingu zvlášť

„Pokud jste uživatelem lufy, bohatě stačí využít ji jednou, maximálně dvakrát týdně. Nezapomeňte ji potom důkladně omýt čistou vodou a nechat vyschnout na provzdušněném místě. Nikdy lufu neperte v pračce a ani nenamáčejte v pracím prášku či octu,“ radí i jiný „kožař“, tentokrát Peter O'Neil, který vede soukromou ordinaci v americkém New Yorku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat