Prostreno.cz

Napumpujte tělo vitaminem D přirozenou cestou

Vitamin D potřebuje každý člověk. Proč je tak důležitý a jaký je jeho vliv na organismus? Jakmile je pod mrakem, doplňujte ho z potravinových zdrojů!

Vitamin D je pro tělo nepostradatelný. Bývá přítomen ve všech typech lidských buněk a ve všech tkáních těla, podílí se na mnoha chemických reakcích organismu. Jeho klíčová role spočívá v metabolismu vápníku a fosforu, proto přímo ovlivňuje mineralizaci kostí a zubů, ale také svalovou a nervovou činnost. Je považován za významného činitele v prevenci rakoviny tlustého střeva, diabetu a kardiovaskulárních nemocí. Má i velký vliv na správné fungování imunitního systému.

Při nedostatku vitaminu D v těle hrozí například únavové zlomeniny, osteoporóza, ztráta kostní hmoty, zubní kazy, nemoci spojené s kardiovaskulárním systémem, vysoký krevní tlak, diabetes nebo rakovina. Celkově bývá imunitní systém oslabený, nastupuje přecitlivělost, mrzutost či nespavost. To za to rozhodně nestojí!

V létě na sluníčko, v zimě ryby

Přímým a nejvýznamnějším zdrojem déčka je sluneční záření. V letním období není třeba si lámat hlavu, jak tuto látku do těla dostat. Když ale sluníčko nesvítí, je třeba jej doplnit jinými zdroji, a to z potravy.

Tento v tucích rozpustný vitamin se v největší koncentraci nachází v oleji z tresčích jater. Prodává se jako doplněk stravy, ale lepší je samozřejmě v přírodní formě. Kdo rád experimentuje, může si přímo z tresčích jater připravit nějakou lahůdku, například pomazánku. Ovšem i milovníci sádla mohou zajásat.

Sádlo a slanina jsou další potraviny bohaté na tento vitamin. Pozor ale na množství, tyhle dobroty bývají velmi kalorické. Lepší je sáhnout po rybách z volného odchytu – losos, ústřice, sardinky, krevety, kaviár a rybí jikry jsou to pravé. Vhodný je také vaječný žloutek od domácích slepic nebo slepic z volného výběhu, který obsahuje až 6krát více vitaminu D než žloutek z jiných zdrojů.

Na trhu je také k mání velké množství potravinových doplňků, určitě se ale vyplatí dát přednost přírodním zdrojům a hladinu vitaminu D pečlivě hlídat. Vaše tělo vám poděkuje a odvděčí se skvělou formou.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat