Prostreno.cz

Jídlo, kterým nakrmíte žaludek i svou dobrou náladu

Splín, kterého se už několik dní či týdnů nedá zbavit? Asi špatně jíte! Co na svůj talíř nandat, aby se vaše nálada obrátila o 180 stupňů? Využijte sílu bylinek, koření i čerstvé zeleniny!

Sluneční paprsky odbourávají únavu, regulují hladinu cholesterolu, zkvalitňují spánek a přispívají k dobré náladě. Nepomáhají vám ani ony, protože se nemůžete dočkat dovolené, která nepřichází? Potkal vás rozchod, rozvod nebo nemoc? Tipů, jak svůj psychický stav trochu vylepšit, nikdy není dost. Prim přitom hraje hlavně pestrá a vyvážená strava. Víte, co jíst?

Nutnosti, které dobíjejí

Ryby, mléko, mléčné výrobky, maso, luštěniny, sója, rostlinné oleje lisované za studena. Toje to pravé. Vhodné jsou také ořechy (stačí malé množství). Všechny tyto potraviny povzbuzují produkci blahodárných látek v těle, pravděpodobně přenašeče neuronů serotoninu. Ten uvolňuje napětí a činí člověka spokojeným.

Na svůj jídelníček zařaďte také hodně ovoce a zeleniny a dopoledne si dopřejte i celozrnný chleba. K obědu zase dejte přednost nudlím a rýži. Uhlovodany a bílkoviny v nich obsažené se, stejně jako v předchozím případě, podílejí na tvorbě serotoninu. A co dalšího vám rozhodně udělá dobře?

Ideální oběd

Neméně důležité je i koření, neboť se může pochlubit éterickými oleji, jež působí na city. Taková vanilka uvolňuje napětí, pepř a šalvěj povzbuzují, bazalka a citron zase rozveselí. Proč poslední dvě jmenované položky nevyužít pro přípravu oběda?

Připravte si 4 porce kuřete nebo stejný počet rybích filet, svazek jarních cibulek, 1/2 šálku čerstvé bazalky, 2 citróny (jeden do vlastního receptu, druhý na ozdobu), sůl, pepř a olej.

Jarní cibulku a bazalku nasekejte nadrobno a dejte je do větší mísy. Přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu. Touto směsí důkladně potřete očištěné kuřecí porce či rybí filety, vložte je do pekáčku vymazaného olejem, poklaďte zbytkem směsi, zakápněte olejem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (asi 30 až 40 minut). Podávejte ozdobené snítkami bazalky a kolečky citronu. Jako přílohu ke kuřeti zvolte zeleninový salát či rýži, ryby dolaďte pouze zeleninou.

Pro podporu dobré nálady zároveň ze svého domu vyhoďte co nejvíce průmyslově zpracovaných a rafinovaných potravin. Pokuste se do každého jídla začlenit proteiny a tuky, abyste utlumili výkyvy hladin cukru v krvi, což ve výsledku přispívá k vyvážené produkci hormonů.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat