Prostreno.cz

Zabojujte proti rýmě. Tyhle přírodní prostředky fungují na jedničku

Nemůžete dýchat, což vám pořádně stěžuje existenci? Nejvyšší čas udělat si šalvějový čaj, vetřít do chodidel cibulovou šťávu nebo si do nosu umístit lístek bazalky. Tyhle zlepšováky nad rýmou jednoznačně zvítězí!

Lékařská definice rýmy zní jasně. Jedná se o zánětlivé onemocnění, které se projevuje zduřením sliznic, čímž se průchodnost dýchacích cest značně omezí. Také teď smrkáte ostošest a spotřeba papírových kapesníků vás samotné překvapuje? Vzhledem k aktuálnímu ročnímu období je důvodem k nákupu tohoto „hygienického vybavení“ zřejmě útok alergenů, kterých je všude požehnaně. Co s tím? Předražené kapky z lékárny nejsou jediným řešením téhle patálie. Vyzkoušet můžete i osvědčené lidové medikamenty!

Šalvěj. Multifunkční pomocník

Pro mnoho lidí je šalvěj obyčejnou přísadou, která se díky nahořklé a lehce trpké chuti dokonale hodí k vepřovému a telecímu masu, popřípadě do omáčky. Patříte mezi ně i vy? Nenechte se zmást, protože tato mocná bylinka vykazuje antioxidační a antimikrobiální účinky, přičemž zabírá na bolesti krku a břicha. Uplatní se také při problémovém trávení, zatímco posiluje imunitní systém a kosti. Když budete inhalovat vůni linoucí se z šalvějového čaje, taky se to nemine účinkem!

Cibule. Ta přijde k duhu vždycky

Cibule je v české i světové gastronomii zkrátka nezastupitelná, protože tvoří základ mnoha jídel. Ovšem i při léčbě celé řady neduhů se dokáže pěkně „blýsknout“! Její šťávu si v případě otravné rýmy vtíraly do chodidel už naše babičky, takže jde o generacemi prověřený fígl. Pro maximální efekt zhluboka nasajte i aroma tohoto pokladu, popřípadě si na jeho kousku rovnou smlsněte.

Bazalka jako rychlá spása

Pěstujete si doma bazalku? Výborně, to se vám teď náramně hodí. Oblíbená kuchyňská ingredience obsahuje celou řadu antioxidantů i prospěšných živin, čímž bojuje proti zánětům. Rostlina, jež byla v minulosti doslova uctívána především Římany, rovněž podporuje funkce ledvin, uklidňuje vyšponované nervy a navozuje dobrou náladu. Už jste někdy slyšeli o tom, že když lístky bazalky „umístíte“ na pár minut do nosních dírek, vaše dýchací cesty to pěkně „protáhne“? (Samozřejmě, že jen tak hluboko, aby šel tenhle zlepšovák pohodlně vytáhnout).





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat