Prostreno.cz

Trans tuky zhoršují i paměť

Pozorujete na sobě lehké výpadky paměti? Vaše zapomnětlivost i horší schopnost řeči je pravděpodobně výsledkem toho, že často nakupujete v pekárně!

Na to, že trans tuky se jako pořádní „záškodníci“ objevují v potravinách stále častěji, odborníci poukazují neustále. Stejně jako na fakt, že tyto mastné kyseliny, jež se průmyslově vyrábějí procesem hydrogenace (ztužování), představují pro lidský organismus skutečnou hrozbu. V jakém jídle číhají a co všechno vám mohou způsobit? Tohle vás asi nepotěší…

Rohlíky a koláčky? Držte si je od těla

Pravdou je, že přibližně 90 % pekárenských výrobků kromě příjemné vůně a lahodné chuti nabízí i poměrně vysoký podíl trans tuků. Objevují se i v margarínu, takže je naleznete v sušenkách, sucharech, produktech z listového těsta nebo pizze. Používají se rovněž při přípravě různých polotovarů, brambůrek, dortů nebo majonézy. Prostě a jednoduše, vyskytují se i tam, kde byste to zřejmě nečekali. A v tom je právě ta potíž. Uvedená přísada mnoha běžně kupovaných pokrmů totiž v lékařských kruzích nemá tu nejlepší pověst.

Rakovina, srdeční trable či cukrovka. Vyberte si

Závěry nedávné americké studie, kterou uskutečnila Kalifornská univerzita, naznačují, že jmenovaní trans nepřátelé mají negativní vliv na tepny, jelikož je ucpávají. Doslova. Také podstatně zvyšují hladinu škodlivého cholesterolu, stejně jako riziko nádorových i kardiovaskulárních onemocnění. Jejich nadbytek v organismu si tamní vědci spojují i s rozvojem diabetu či depresí. Jenže pozor, to stále není všechno, vážení. Ďábelská ingredience prý značně omezuje i mozkové funkce. Tato skutečnost vyšla najevo na základě pokusu, do něhož bylo zahrnuto několik stovek jedinců středního věku.

Děravá paměť jako vedlejší účinek

Respondenti se následně podrobili testům, jež byly zaměřené hlavně na paměť a slovní zásobu. Ukázalo se, že ti, kteří trans tuky přijímají neskromně a pravidelně, v této zkoušce neobstáli. To se ale nedalo říct o skupině adeptů, co se mastným kyselinám obloukem vyhýbali, protože ti si vedli na výbornou. Ve stínu těchto poznatků se tedy kalifornští lékaři domnívají, že čím více těchto tuků člověk konzumuje, tím horší je jeho paměť a vyjadřování. I vy jste tak trochu zapomnětliví? Pravděpodobně to můžete přičíst koblihám, pro které si dennodenně chodíte…

Zdroj: https://newsroom.clevelandclinic.org/2019/11/08/research-shows-link-between-trans-fats-and-memory-loss/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat