Prostreno.cz

Perila křovitá: Poznejte schopnosti bylinky, která pomáhá nejen na alergii

Čas od času vás „vytrestá“ trávení či astma? Propadáte špatným náladám? To jsou hned tři pádné důvody k tomu, abyste si sehnali rostlinu, která s těmito patáliemi zatočí. Přidáte ji do těstovin, k masu nebo do salátu?

Perila křovitá (Perilla frutescens) je v našich končinách méně známá bylina. Tento poklad pochází z jihovýchodní Asie a indických pohoří, tradičně se pěstuje na Korejském poloostrově, v jižní Číně a Japonsku. Svými listy někomu připomíná kopřivu, jinému zase mátu, přičemž jeho specifická vůně by se dala přirovnat k citronové trávě. V kuchyni tuto rostlinu oceníte při přípravě masa, polévek i mořských plodů, ovšem pozvedne také chuť grilovaných jídel, salátů a těstovin. Kromě pomoci při vaření perila nabízí i fantastické zdravotní benefity. Tyhle nadchnou i vás!

Úleva od alergické rýmy i ekzému

Závěry četných studií se shodují v tom, že některé látky obsažené v uvedené bylince jsou tytéž, jaké se aktivují při protizánětlivých či antialergických reakcích. Pravidelné „užívání“ tohoto přírodního medikamentu se osvědčilo i v případě přecitlivosti na určité potraviny nebo atopické dermatitidy. Dlužno dodat, že je vhodný pro všechny věkové kategorie, může se tedy jako úlevný prostředek podávat i dětem. Prodiskutujte tuto možnost s jejich ošetřujícím lékařem, jistě vám ji schválí.

Pomoc při astmatu? Ano, to také

Poznatky studie zveřejněné v magazínu International Archives of Allergy and Immunology sdělují, že perila díky svému jedinečnému složení zvyšuje kapacitu plic, celkově zlepšuje jejich funkce a ulevuje od symptomů astmatu. A pozor, podle vědců k takto výraznému zlepšení dochází již po čtyřech týdnech!

Konec obtíží se zažíváním

Pozvete-li jmenovaný zázrak do své kuchyně, s největší pravděpodobností se zbavíte problémů se zažíváním, jako je třeba nadýmání či plynatost. Ovšem vyzrajete tak i na křeče v žaludku nebo nepravidelné pohyby střev, které umí nehezky „zatopit“. Je to proto, že perila nabízí celou řadu trávicích enzymů.

Lepší nálada a žádné splíny

Propadli jste pesimismu a nemáte náladu absolutně na nic? Ať už za vaše neblahé rozpoložení může cokoli, svěřte se do „rukou“ rostliny, na kterou vietnamští mistři gastronomie nedají dopustit. Je prokázáno, že působí mírně sedativně, zklidňuje úzkost a navozuje pocity příjemného uvolnění, neboť vykazuje antidepresivní účinky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat