Prostreno.cz

Tipy, jak se vyhnout stresu při cestování

Cestování může být stresující pro vaši mysl a tělo, které na něj reaguje například gastrointestinálními potížemi. Jak ho lze ve zdraví přežít? Vyhněte se častým obtížím a dovolenou si užijte se vším, co k ní patří!

Rozrušený žaludek nebo zažívací problémy, které vyžadují více času v koupelně, nechodí po horách, ale po lidech. A objevují se zvlášť u těch, kdo se balí na dovolenou.

„Cestování je hektické. Navíc v dovolenkové destinaci nemusíte mít stravu, na kterou jste zvyklí. V takovém prostředí se na trávicí systém kladou vyšší nároky než doma,“ vysvětluje gastroentorologička Shilpa Ravella z amerického New Yorku s tím, že ať už cestujete letadlem, autem nebo jiným dopravním prostředkem, může to s vámi pěkně zamávat. „Běžný je průjem, ale také zácpa, pálení žáhy, nevolnost, nadýmání nebo plynatost,“ uvádí odbornice a přidává pár dobrých rad, jak situaci zvládnout.

Nepřejídejte se

Vinou stresu se člověk přejídá. Okolo dovolených je to až desetkrát častěji! Jezte střídmě a ani v hotelu do sebe neládujte všechno, co vidíte. Při psychickém vypětí se vždy párkrát zhluboka nadechněte. U sebe přitom mějte pastilky a léky na všechny výše vyjmenované a časté neduhy. Hodí se antistresové bylinné bonbony určené pro zvládání stresových situací. (Poptejte se po nich v lékárně nebo bylinkářství.)

Jezte dostatek vlákniny

Chcete-li si zachovat pravidelnost pohybů střev, zásobujte se vlákninou. Mezi nejlepší zdroje přitom patří ovoce, zelenina, ořechy, semena, celá zrna a fazole. Upřednostňujte vařenou zeleninu, abyste zároveň snížili riziko nemocí z potravin. „Naopak minimalizujte příjem potravin zpracovaných, a jdete-li ven, třeba někam na výlet, přibalte si s sebou zdravé občerstvení, například ovoce,“ doporučuje Shilpa Ravella. To platí i pro samotné cestování!

Pijte hodně vody

Dehydratace je další hlavní příčinou zácpy i nevrlosti, takže konzumace vody je naprosto klíčová. Ovšem blízko mějte jen k té balené. V místech, kde jsou s hygienou na štíru, se vyhněte i kostkám ledu, neboť kontaminovaná voda narušuje střevní funkce.

Moudře si vybírejte nápoje

Nadměrná konzumace nápojů, které obsahují velké množství cukru, kofeinu nebo alkoholu, může dráždit zažívací systém, a to zejména u lidí, kteří mají citlivé žaludky. „Káva a alkohol mohou urychlit trávení, což v kombinaci se stresem způsobuje průjem,“ dál uvádí zmíněná odbornice. Pozor tedy i v případě, když se před letem budete chtít posilnit něčím ostřejším. Přímo v letadle by se vám to mohlo vymstít. Radši sáhněte po neperlivé vodě.

Myjte si ruce

Před jídlem si důkladně umyjte ruce i zápěstí mýdlem a vodou, aby se zabránilo šíření bakterií a nemocí, které vašemu psychickému stavu určitě moc nepřidají. Následně použijte čistý ručník k sušení rukou.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat