Prostreno.cz

Dávejte si tmavou čokoládu častěji. Snižuje riziko cukrovky

Ujíždíte si na čokoládě s vysokým podílem kakaa? V pořádku. Jezte ji dál a ideálně jednou týdně. Tím si kupodivu posílíte imunitu a zregulujete cholesterol, zatímco zvýšíte svou ochranu před diabetem!

Že čokoláda je zlo, před kterým je třeba mít se na pozoru? Ne tak rychle! Nelze totiž házet všechny druhy do stejného pytle. I když to možná zní neuvěřitelně, ta hořká a tmavá je vlastně zdraví prospěšná záležitost. Vždyť odborníci už mnohokrát poukázali na skutečnost, že dobrota, vyrobená z kakaa, omezuje pravděpodobnost několika druhů rakovin a pomáhá regulovat cholesterol. Také prý pozitivně působí na zažívání a téměř s okamžitým účinkem odhání splíny a černé myšlenky. Jsou tohle všechny důvody, proč si ji z obchodu nosit častěji? Ne, protože ještě jeden by tu byl. A docela pádný.

Medikament, na který se dlouho čekalo

Z aktuálních lékařských statistik vyplývá, že každému dvanáctému našinci je diagnostikován diabetes 2. typu, což je alarmující stav. Jako by už tak situace nebyla dost vážná, specialisté se domnívají, že počet pacientů s diabetem prvního nebo druhého typu neustále stoupá. Kéž by existovala nějaká prevence! Ale počkat, tohle zbožné přání vlastně vůbec není nereálnou záležitostí. Nedávná italská studie totiž odvážně naznačuje, že ochranným řešením může být právě konzumace tmavé čokolády. Jako vážně?!

Ani čtvereček nazmar

Poznatky průzkumu, jež byly se vší slávou publikovány v magazínu The American Journal of Clinical Nutrition, sdělují, že lidé, kteří se zmíněné sladkosti vyhýbají, jsou vystaveni dvojnásobnému riziku diabetu. Tedy alespoň ve srovnání s jejími příznivci a pravidelnými konzumenty. Jak je tohle možné? Experti zastávají názor, že hlavní předností sladkého dezertu je vysoký podíl antioxidantů. Právě tyto látky neutralizující účinek volných radikálů nejenže posilují imunitu a zpomalují biologický proces stárnutí, ale také zabraňují inzulinové rezistenci. Stačí vám to jako motivace k tomu, abyste si kousek hořkého potěšení dali jednou týdně? To je podle lékařů optimální dávkování!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat