Prostreno.cz

Zabojujte proti kvasinkové infekci s česnekem i kurkumou

Kvasinková infekce je způsobena přemnožením kvasinek v těle, konkrétněji kvasinky zvané Candida albicans. Může postihnout de facto jakoukoli část těla, pohlavní orgány, ústa, kůži, nehty, a dokonce i vlasy. Máme pro vás hned několik potravin, které kvasinky nemají v lásce.

V první řadě, pokud si myslíte, že vás trápí kvasinková infekce, měli byste vyhledat lékaře, který zjistí přesnou příčinu onemocnění. Jaké jsou její příznaky?

Ústa

Kvasinková infekce úst se nazývaný také soor nebo moučnivka. Mezi nejčastěji projevy patří bílý povlak na jazyku a bílé skvrnky, zčervenalá sliznice až po bolavé koutky úst. Může ji doprovázet také pocit sucha v ústech a bolest v krku.

Kůže nehty a vlasy

Časté je svědění a pálení kůže, onemocnění způsobuje bělavé, šupinaté ekzémy, malé puchýřky, zarudnutí a také některé formy akné. Nejčastěji se vyskytuje v podpaží, v tříslech, na obličeji, a za ušima. Nehtům narušuje strukturu a ty jsou pak bílé až nažloutlé, lámou se a třepí. Ve vlasech se projevuje hlavně padáním vlasů, suchou a svědivou pokožkou.

Pohlavní orgány

U žen se projevuje nejčastěji tvarohovým výtokem, který je doprovázen zarudnutím a pálením. Může se také projevit zánětem močového měchýře. U mužů se kandidóza projevuje červenými skvrnami s bílým povlakem na žaludu, svěděním a pálením.

S kandidózou si není radno zahrávat, může se objevit i v trávicím systému, a dokonce způsobit i zánět plic.

A jak můžete urychlit případnou léčbu nebo se preventivně chránit před nákazou?

Žádný cukr

Kvasinky Candida preferují prostředí s vysokým obsahem cukru a rostou rychleji.  Ve skutečnosti vysoká hladina cukru v krvi zvyšuje riziko infekce. V první řadě se snažte co nejvíce omezit cukr, nejlépe ho zcela vynechat!

Kokosový olej

Kvasinky Candida jsou mikroskopické houby. Dokud se nepřemnoží, jsou neškodné, ale mohou oslabovat obranyschopnost vašeho těla.

Rostliny mají vlastní obranu proti kvasinkám a houbám, některé produkují sloučeniny, které jsou pro houby toxické. Dobrým příkladem je kyselina laurová, nasycená mastná kyselina široce studovaná pro své antimikrobiální a fungicidní účinky.

Kokosový olej je tvořen téměř z 50 % kyseliny laurové. Díky tomu je jedním z nejbohatších zdrojů této sloučeniny v potravě, která se ve stravě vyskytuje jen zřídka. Z tohoto důvodu může použití kokosového oleje jako ústní vody (metoda známá jako oil pulling) omezit zdroj infekce v ústech.

Česnek

Česnek má silné antimykotické vlastnosti. To je částečně způsobeno látkou zvanou allicin, která je pro česnek typická. Není na škodu ho preventivně zařazovat do své stravy. V boji s již propuklou infekcí, je lepší užívat doplňky stravy s vysokým obsahem allicinu na podporu léčby z lékárny.

Kurkumin

Kurkumin je jednou z hlavních aktivních složek kurkumy, oblíbeného indického koření. Výzkumy naznačují, že kurkumin může zabíjet kvasinky rodu Candida – nebo alespoň snižovat jejich růst. Kurkuma je také známa svými silnými protizánětlivými účinky, takže její přítomnost ve stravě vůbec není na škodu.

Probiotika

Probiotika jsou živé bakterie, které se vyskytují ve fermentovaných potravinách, jako je například jogurt s živými kulturami. Probiotika mohou snižovat růst Candidy a chránit před infekcemi v ústech a střevech.

K oslabení střevní mikroflóry může dojít také při užívání antibiotik. A právě to zvyšuje riziko vzniku kvasinkové infekce ve střevech, protože silné dávky někdy zabíjejí i část prospěšných bakterií. Tyto bakterie jsou součástí přirozené obrany vašeho těla proti kvasinkám. A právě probiotika mohou pomoci obnovit tyto populace prospěšných bakterií.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327507, https://www.eatthis.com/healthy-vagina-foods/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat