Prostreno.cz

I masáž může pomoci při léčbě nepříjemného pálení žáhy

Reflux žaludeční šťávy je zpětný tok kyselého obsahu žaludku do jícnu, což může vyvolat pálení žáhy. Trpíte tím? Podle předběžného pokusu by masírování pojivové tkáně obklopující bránici mohlo významně snížit kyselý reflux u lidí s gastroezofageální refluxní chorobou.

Skupina vědců ze španělské Valencie nedávno zkoumala, jak bez léků zmírnit pálení žáhy a další problémy v souvislosti s gastroezofageální refluxní chorobou, přičemž své poznatky uveřejnila v časopise Scientific Reports. Už se těšíte na jejich závěry?

Výzkumníci se zaměřili na studium 30 lidí ve věku 18 až 80 let, kteří trpí na gastroezofageální reflux, kdy se obsah žaludku, včetně žaludeční kyseliny, dostává do jícnu. Jistě, není to nic životu ohrožujícího, a současné možnosti léčby obvykle zahrnují dlouhodobé používání inhibitorů protonové pumpy. Je tu však jeden zásadní problém.

Žádná chemie a ani rizika

Přestože jsou tyto léky účinné, mohou u některých lidí způsobit nežádoucí účinky a zvýšit riziko chronického onemocnění ledvin. I z tohoto důvodu vědci přistoupili k experimentu a požádali polovinu skupiny, aby prováděla typ masáže, která se nazývá myofasciální uvolňování. Ta druhá podstupovala úplně to samé, ale od zkušeného fyzioterapeuta. (Každý účastník absolvoval čtyři 25minutová sezení dvakrát týdně. Celková doba experimentu se stanovila na dva týdny.)

Obecně uvedená technika manuální terapie, zmírňuje bolest a napíná svalová vlákna bránice, která sídlí těsně nad žaludkem a hraje důležitou roli při zabránění žaludeční kyseliny v cestování do jícnu. A jak to celé dopadlo?

Výsledky s dlouhodobým efektem

Obě skupiny zaznamenaly zlepšení kvality života a co víc, pálení žáhy se dalo na ústup až čtyři týdny po ukončení léčby. Jednalo se však pouze o malou předběžnou zkoušku, takže vědci budou muset tento účinek prozkoumat na větším vzorku účastníků. Autoři také poznamenávají, že jejich studie neprovedla žádná fyzická měření, aby posoudila, zda masáž bránice skutečně a efektivněji blokuje jícen. Aktuální zjištění jsou však povzbudivá.

„Masáž nemá žádné vedlejší účinky a mohla by se stát terapeutickou alternativou nebo doplňkem u pacientů vyžadujících dlouhodobé používání léků,“ uvádějí vědci. Tak snad se jejich techniky brzy rozšíří mezi veřejnost.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat