Prostreno.cz

Skutečnosti o levácích, které vás možná překvapí

Jakou packu preferuje váš čtyřnohý přítel? Ptáme se proto, že i pes či kočka mají vyhraněnou jednu stranu. A to bez legrace! Pokud patříte mezi leváky i vy, měli byste vědět, že čelíte jistým zdravotním rizikům. A kolik vás na světě je?

Ještě v 18. a 19. století bylo leváctví neboli sinistralita považováno za ostudný handicap, který společnost přísně odsuzovala. Postupem času se však situace začala pomalu měnit k lepšímu, až se lidé nepíšící „pravačkou“ konečně dočkali nejen tolerance, ale i výhod v podobě speciálních pomůcek, a to od kancelářských potřeb až po příbory. Jak na tyto jedince dnes pohlíží moderní věda?

Kdysi vada, nyní velká vzácnost

Ze statistických odhadů vyplývá, že těch, kteří preferují levou ruku, je na světě pouhých 10 %, proto jsou vnímáni jako výjimeční. Odborníci se na základě několika studií rovněž domnívají, že tato vlastnost je typičtější spíše pro muže, tudíž ženy jakožto levačky bývají ještě o něco vzácnější.

Dějiny, které už nikdo nezmění

Ačkoli je levorukých jako šafránu, do historie zasáhli nesmazatelnou stopou. Své o tom ví třeba Alexandr Veliký, Caesar i římský císař Tiberius. Do této kategorie spadá také Napoleon Bonaparte, Gándhí či Winston Churchill. Ani v řadách amerických prezidentů nikdy nebylo o ty, co to mají hozené „doleva“, nouze. Mezi slavná jména patří Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Harry S. Truman, J. F. Kennedy, Ronald Reagan, George Bush starší, Bill Clinton i Barack Obama. Mimochodem, v britské královské rodině je to dokonce dědičné, čehož je ztělesněným důkazem královna Alžběta II., princ Charles i princ William.

Ani domácí mazlíčci nejsou z obliga

Je to možná k nevíře, ale i pes, kočka nebo třeba křeček může favorizovat jednu stranu. Alespoň tak to tvrdí americká veterinářka Janice Lloyd. Tato zvířecí specialistka provedla unikátní výzkum, jehož poznatky sdělují, že až 50 % němých tváří neupřednostňuje pravou tlapku.

Celková kondice? Tady jsou možná rizika

Jsou leváci nějak znevýhodnění? Jak se to vezme, otázka zdraví je pro ně totiž poněkud citlivá. Tedy alespoň tak to tvrdí experti, kteří na základě četných průzkumů dospěli k závěru, že mají vyšší riziko alergie a astmatu. Poměrně často se také objevuje tvrzení, že tito lidé bývají choleričtí, protože je mnohdy rozčilí doběla i naprostá banalita.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat