Prostreno.cz

Z nemoci vás vykřeše správný jídelníček

V době nemoci je více než důležité, aby byl jídelníček sestaven tak, aby tělo nezatěžoval, ale naopak dodal organismu co nejvíce vitaminů a energie. Jídlo by také mělo být lehce stravitelné a bohaté na minerály. Které potraviny jsou tedy ideální, bojujete-li s nějakou virózou?

Polévky

Polévka je grunt a v případě boje s nemocí to platí dvojnásob. Věděli jste, že takový klasický slepičí vývar, který nám babičky dávaly, když nám začalo téct z nosu, je skutečně takový malý lék? Drůbeží vývar totiž obsahuje mnoho minerálních látek a vitaminů. Podporuje činnost ledvin, zajišťuje příjem tekutin a kombinace koření a teplé vody zase rychle uleví od ucpaného nosu. Slepičí vývar skutečně dokáže zastavit rozbíhající se příznaky nemoci.

Pokud nemáte rádi vývar, zkuste třeba zelňačku. Zelí je obrovským zdrojem vitaminu C, který je v případě nemoci obzvláště důležitý. Když si do ní namísto klobásy nakrájíte kostičky hovězího masa, postaráte se také o doplnění zinku, který má na schopnost uzdravení se rovněž podstatný vliv.

Ostřejší kuchyně

Pokud vás trápí ucpané dutiny, nachlazení a chřipka, můžete vyzkoušet léčbu pálivým jídlem. Chilli působí jako dezinfekce a účinně likviduje nežádoucí bakterie. Je také protizánětlivé a co je hlavní, rozhodně vás zbaví ucpaného nosu. Jestliže máte ale potíže se zažíváním nebo jste prodělali nějakou žaludeční virózu, raději se ostrým jídlům vyhněte.

Saláty

Saláty jsou plné prospěšných minerálů, a když se dobře zkombinují s ostatní zeleninou, mohou být dobrým pomocníkem ve chvílích, kdy nám zrovna není do skoku. Ideální je konzumace listového špenátu, zelí, kořenové zeleniny a také mořských řas. Především řasy jsou jednou z nejpřínosnějších potravin, a to zejména díky obrovskému množství antioxidantů.

Ryby

Mořské ryby a mořské plody jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které posilují imunitní systém při boji s nemocemi. Vysoký obsah bílkovin navíc pomáhá urychlovat léčbu a jsou lehce stravitelné, takže nezatěžují váš organismus.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat