Prostreno.cz

Zdravotní užitek koriandru

Zapomínáte při vaření na koriandr? Chyba! Tahle voňavá přísada ulevuje od bolestí břicha, posiluje kosti, tlumí záněty a předchází chudokrevnosti. Svým způsobem ovlivňuje i metabolické funkce.

Koriandr má dlouhou a bohatou historii. Některé prameny uvádějí, že ho do hrobek faraonů přidávali už staří Egypťané. Pro Řeky a Římany byl zase nezbytnou ingrediencí při přípravě vín, likérů a lektvarů, jež měly svým konzumentům přičarovat pravou lásku a nesmrtelnost. Dnes se asi nenajde nikdo, kdo by věřil, že mu toto koření zajistí věčný život, nicméně pravdou je, že vliv na zdraví koriandr opravdu má. Podporuje ho těmito způsoby!

Už žádné bolavé břicho

Věřte, nebo ne, zmíněné ochucovadlo svede divy i mimo kuchyni. Jeho jedinečné složení uvolňuje křeče v trávicím systému, zatímco dokáže zbavit nadýmání i nepříjemného pocitu plného břicha. Je prokázáno, že působí také proti různým virům, které mohou trávení negativně ovlivnit. Co říkáte na tuhle voňavou medicínu? Až vás zase potrápí zažívací obtíže, stačí menší množství zalít vroucí vodou, čímž vznikne ozdravný nápoj.

Silnější kosti, které jen tak něco nezlomí

Koriandr se může pochlubit i vysokým podílem vitaminu K. Ten posiluje kosti, protože hraje důležitou roli při vstřebávání vápníku. Zároveň představuje prevenci infekcí a nezbytný je také pro srážlivost krve. Podle závěrů jistého výzkumu publikovaných v magazínu The American Journal for Clinical Nutrition rovněž zabraňuje růstu rakovinných buněk.

Záněty? Ty ať se bojí!

Zánět je běžnou obrannou reakcí imunitního systému, která je ovšem prospěšná pouze tehdy, netrvá-li moc dlouho. Jakmile totiž přeroste v chronický problém, narůstá riziko vážných komplikací, a to včetně depresí, cukrovky, Alzheimerovy choroby či srdečního infarktu. Jak se bránit? Pravidelná konzumace výše uvedeného koření se přímo nabízí, neboť vám zprostředkuje neskromné množství silných protizánětlivých živin. Tedy alespoň takový názor zastávají odborníci.

Menší hrozba anémie

Když přijde řeč na zdroje železa, koriandr by mezi nimi určitě neměl chybět. Sluší se připomenout, že tento minerál je klíčový pro tvorbu červených krvinek i krevního barviva, tudíž předchází chudokrevnosti. Zlepšuje také mozkovou aktivitu a pomáhá při únavě, přičemž ovlivňuje svalovou aktivitu i metabolické funkce.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat