Prostreno.cz

Bylinky vhodné pro umístění do stínu

Že bez přímého slunce se nedá nic pěstovat, proto si nemůžete dělat žádné zahradnické ambice? Ale kdepak! Za trochu stínu vám poděkuje petržel, máta nebo jahodník! Vybrat si můžete i z jejich léčivých účinků.

Aby rostliny mohly prosperovat, potřebují ke svému životu světlo a sluneční paprsky. Tedy alespoň se to říká. Jenže co když k pěstování bylinek a léčivek máte na svém balkoně či zahrádce k dispozici pouze stinná místa? Ani tak si nemusíte zoufat. Existují totiž druhy, které takové podmínky vítají! Inspirujete se například těmito?

Petržel. Ta klidně snese i tmu

Petržel je velice oblíbeným ochucovadlem, protože se dá přidat do řady pokrmů, a to včetně polévek, omáček, těstovin, zálivek i mletých mas. Její listy osvěžují dech, ale fungují i jako hojivý obklad po bodnutí hmyzem. Konzumace této zelené krásky pomáhá při močových kamenech, menstruačních potížích i problematickém trávení. Obsažené složky také podporují obranyschopnost těla, chrání buňky před rakovinovým bujením, detoxikují tělo a posilují kosti. Petržel dává přednost částečnému stínu, přičemž vám bude vděčná za stále vlhkou půdu.

Nebojte se ani výsevu máty

Podobné požadavky jako výše zmíněná petržel má i máta, která si s polostínem bez problému poradí. Proč je dobré mít ji po ruce? Svěží léčivka urychluje metabolismus, čistí krev a uvolňuje křeče. Známá je i tím, že působí dezinfekčně, potlačuje migrénu a příznivě ovlivňuje nervový systém, zatímco je považována za mírné afrodiziakum. Záchranné lano hodí i v případě bolavého zubu, stačí ji vylouhovat ve vodě a kloktat získaný čaj.

Jahodník? Také možnost

Dalším ukázkovým příkladem, kterému absence přímého slunce nijak zvlášť nevadí, je jahodník. Ten má svíravé, močopudné a baktericidní účinky, které přijdou vhod při řešení problémů spojených s močovými cestami. Tím to však zdaleka nekončí. Tato bylina se skvěle uplatní také při průjmech a cévních obtížích. Doporučována je také v případě hemoroidů a různých zánětlivých onemocnění.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat