Prostreno.cz

Zdravé potraviny v prášku získávají na oblibě

Ať už se jedná o kompletní menu z pytlíku nebo o prášek z mořské řasy jako výživový doplněk, jedno je jisté – potraviny v prášku jsou zřejmě novým stravovacím trendem. Pohodlné to určitě bude, ale je tento trend také zdravý?

Kaše krásně zbarvená a hustá! Hmmm, pochoutka! Opravdu? Podle amerického inženýra Roberta Rhineharta je právě tahle kaše budoucností lidstva. Řeč je o náhradě stravy „Soylent“, kterou tento americký inženýr vynalezl. Kaše ve formě prášku, který stačí smíchat s trochou vody a oleje. „Soylent“ na českém trhu (zatím) nenajdete, ale už teď je v prodeji stále více takzvaných „replacement foods“, tedy jídel, která nemusíme ani vařit a vlastně ani kousat…

Touha po dokonalosti

Tento potravinový vývoj souvisí s přáním mladých lidí optimalizovat vztah mezi lidmi a přírodou a zároveň minimalizovat složitost jejich přípravy. Používáním práškových nápojů a kaší šetří lidem čas, který by jinak strávili vařením, ale zároveň dokážou pokrýt potřebu výživných látek. Z pohledu mladých tedy velice chytrá a účinná forma, jak se najíst. Ale je také zdravá? Pokrýt potřebu živin pouze na základě konzumace práškových náhražek není z dlouhodobého hlediska možné. Vyvážená a pestrá strava s čerstvými potravinami může požadavky a potřeby každého člověka uspokojit mnohem lépe. Bio kvalita látek obsažených v čerstvém ovoci a zelenině je zásadně lepší než v laboratoři uměle vytvořený vitaminový doplněk. A kromě toho chybějící žvýkání by pravděpodobně mohlo z dlouhodobého hlediska způsobovat vážnější problémy se zuby a dásněmi.

Pevné kořeny

Zda se jídlo v prášku dokáže zařadit do našeho jídelníčku s ohledem na budoucnost, je otázka. Nakonec žádný z trendů se nemění tak rychle jako právě ten výživový. Některé prášky bezesporu svoje příznivce najdou. Tak jako tomu je například u práškových diet, které už si na trhu svoje pevné místo našly. Ovšem i u těchto diet se nejedná o stravování v dlouhodobém měřítku. Pravdou je, že příjem kalorií lze sledovat mnohem lépe než u běžné stravy, ale nakonec se stejně většina těch, kterým se podaří zhubnout na požadovanou váhu, vrací zpět ke konzumaci běžných potravin. A tak jídlo, které připravíte z prášku a trošky vody, zůstává zatím jen možným řešením tvůrců sci-fi filmů o budoucnosti.   





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat