Prostreno.cz

Domácím šamponem z jedlé sody omladíte svoje vlasy

Máte doma jedlou sodu? A proč si s ní občas neumyjete i vlasy? Budou lesklé, vyhlazené a dočkají se i většího objemu.

Šampony se primárně využívají k tomu, aby odstranily z vlasů nečistoty, prach, pyl i zbytky stylingových produktů. Některé navíc pomáhají léčit dermatologické problémy, vyživují pokožku hlavy, podporují růst nebo regulují tvorbu mazu. Jenže co když to stejné dokáže i prášek, který stojí pár korun a přidáváte ho do palačinek a slaného pečiva?

Nepostradatelný pomocník – jedlá soda

Hydrogenuhličitan sodný, známější spíše pod názvem jedlá soda, bývá běžnou náplní hasicích přístrojů. Ovšem nehasí jenom požáry, protože neutralizuje také obtěžující pachy, ulevuje od pálení žáhy a tlumí bolest i otoky po bodnutí hmyzem. Rovněž leští různé povrchy a odmašťuje nádobí. Doporučován bývá také k očistě kupovaného ovoce. Proč?

Speciální vosk, kterým se sbírané plody ošetřují, je má sice bránit před poškozením, oxidací, ztrátou vody a plísněmi, nicméně pro organismus bývá těžko stravitelný. Podle odborníků může tento lesklý „nátěr“ dokonce způsobit žaludeční vředy a infekce v gastrointestinálním traktu. To jsme ale trochu odbočili. Kde ještě soda nalezne uplatnění?

Kosmetika, kterou si oblíbíte

Přísada, bez níž se při pečení žádná hospodyňka neobejde, může posloužit i jako peeling, deodorant, změkčovač chodidel, osvěžovač dechu, zubní pasta a náhrada mýdla. S její pomocí lze vyzrát i nad rozšířenými póry a černými tečkami, ovšem učiněné zázraky dokáže také s vlasy. A tím se dostáváme k tomu, že smícháte-li v adekvátním poměru jedlou sodu s vodou, máte postaráno o báječný domácí šampon. Ano, nebude pěnit tolik jako ten z drogerie, ale co se týče účinků, směle mu konkuruje.

Lesk, hebkost a poddajnost

„Sodný šampon“ na sebe naváže nečistoty a ruku k dílu přidá i při detoxikaci. Vlasy uhladí, dodá jim lesk a zabrání tvorbě lupů. Celkově zlepší kvalitu a zvýší jejich ochranu před nepříznivými vnějšími vlivy. A to nezní špatně, co myslíte? Poté, co si s ním umyjete kadeře, byste jako finální oplach měli použít roztok z vody a jablečného octa.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat